Print Friendly, PDF & Email

De komende tijd bespreken we verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Dit keer is de Provençaalse keuken aan de beurt. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Provence van Alex Jackson. Vandaag delen we het recept voor tomatentaart met tapenade. Een eenvoudige taart die draait om de smaken van tomaat, basilicum en zwarte olijven. Veel kookplezier!

Ingrediënten
Voor de taart:
4 vleestomaten
500 g koelvers bladerdeeg
een handvol kleine Italiaanse pruimtomaten, het liefst rood en geel
olijfolie
1 bosje basilicum
zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Voor de tapenade:
100 g zwarte olijven, uitgelekt en ontpit
1/8 teentje knoflook, gepeld en gestampt tot een fijne pasta
1/2 tl tijmblaadjes
1 tl gezouten kappertjes, geweekt, gewassen en uitgelekt
1 tl brandewijn
4 tl olijfolie
1 tl rode wijnazijn

Bereidingswijze

  1. Snijd eerst de vleestomaten in plakken van 1 cm. Leg ze in een zeef boven een kom en bestrooi flink met zout. Laat de tomaten een goed halfuur staan, terwijl het sap in de kom druppelt. Dit voorkomt dat je deeg klef wordt als de tomaten veel vocht bevatten.
  2. Voeg alle droge ingrediënten voor de tapenade toe aan een blender. Pureer goed. Voeg de natte ingrediënten toe en pureer verder, tot alles goed gemengd is. De tapenade moet heel glad zijn.
  3. Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Rol het deeg uit tot een rechthoek die in je grootste, platte bakplaat met dikke bodem past. Knip een even groot stuk bakpapier uit en leg het deeg erop. Kerf het deeg op 2 cm afstand van de rand rondom in. Deze rand zal rijzen rondom de vulling. Verwarm de bakplaat 10 minuten voor in de oven.
  4. Bestrijk het deeg binnen de rand met flink wat tapenade. Verdeel de plakjes tomaat erover. Halveer de kleine tomaten, bestrooi ze met zout en vul hiermee eventuele gaten tussen de plakjes tomaat op. Besprenkel met olijfolie en maal er wat zwarte peper over. Haal de hete bakplaat uit de oven, schuif de taart met bakpapier en al erop en zet de bakplaat terug in de oven. Bak de taart 30 minuten, tot de rand van het deeg gerezen en krokant is, de bodem licht goudbruin is (til de taart voorzichtig op met een spatel om te controleren) en de tomaten zacht, zompig en licht verkleurd zijn.
  5. Haal de taart uit de oven, bestrooi licht met wat zeezoutvlokken en zwarte peper en strooi de gescheurde basilicumblaadjes erover. Laat de taart afkoelen op de bakplaat tot hij nog net warm is en snijd in vierkantjes. Besprenkel met wat van je beste olijfolie en serveer.

Wat is jouw favoriete Provençaalse gerecht? Verras ons met jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Provence
Alex Jackson
Uitgeverij: Good Cook B.V.
ISBN: 9789461432186
Prijs: €25,95

Summary
recipe image
Recipe Name
De Provençaalse keuken: tomatentaart met tapenade
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!