De Thaise keuken: auberginecurry
Enza Bom

De Thaise keuken: auberginecurry

woensdag 24 juni 2020
Zoals jullie weten bespreken wij graag de verschillende wereldkeukens met jullie. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Vandaag is het de beurt aan de Thaise keuken. Uit het boek Thai van Tove Nilsson delen we met jullie het recept voor een heerlijk gerecht: auberginecurry!

'Aubergines kopen in Aziatische winkels is een beetje als rondneuzen in een snoepwinkel. Er zijn bizar veel varianten die zich onderscheiden in kleur, consistentie en smaak. Sommige doen denken aan de klassieke paarse Italiaanse aubergine, terwijl andere bitter en hard zijn. Ik liet alle regels varen en mengde ze allemaal in een curry, en dat viel goed in de smaak!' - Tove Nilsson

Ingrediënten
2 el neutrale koolzaadolie
2 el fijngehakte gemberwortel
6 teentjes Thaise knoflook of 2 gewone knoflooktenen, fijngehakt
2-3 rode Thaise pepertjes
2-3 groene Thaise pepers
1 el palmsuiker of ruwe rietsuiker
4 limoenblaadjes
2 stengels citroengras, gekneusd en doorgesneden
50 g erwtaubergines
100 ml vegetarische oestersaus
2 el tamarindepasta
1 blik kokosroom (400 ml)
200 ml water
300 g gemengde kleine aubergines, bijvoorbeeld Thaise, Chinese, tijger-, Japanse
6 kleine sjalotten
15 g blaadjes Thaise basilicum
15 g blaadjes heilig basilicum

Bereidingswijze

  1.  Verhit de olie in een wok of braadpan en fruit de gember, knoflook en rode en groene pepers.

  2. Voeg de suiker, limoenblaadjes, het citroengras en de erwtaubergines toe. Laat 1 minuut fruiten en voeg de vegetarische oestersaus, tamarinde, kokosroom en 200 ml water toe. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen tot een saus.

  3. Halveer de gemengde aubergines en bak ze samen met de sjalotten in olie tot ze wat zachter worden en smaak krijgen.

  4. Voeg ze toe aan de saus en meng het basilicum erdoor. Serveer met jasmijnrijst.


Tip: kan je geen erwtenaubergines of gemengde kleine aubergines vinden in de toko, gebruik dan gewone aubergines van de supermarkt.

Heb jij dit recept gemaakt, of een ander recept uit Thai van Tove Nilsson? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Thai
Tove Nilsson
Uitgever: Good Cook B.V.
ISSN: 9789461432353
Prijs: €20,95

1 Reacties

Hoi, oestersaus is toch helemaal niet vegetarisch? Er zit oester in...

11:44 19 januari 2024

Hi Tineke, Klopt, ik heb de tekst even aangepast in het recept voor meer duidelijkheid. Geniet van de curry! Liefs, Bibian

11:44 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.