Print Friendly, PDF & Email

Leer noedels maken als een pro en oefen verschillende vouwtechnieken met het nieuwe boek van Pippa Middlehurst: Dumplings & Noedels. In dit boek vind je meer dan 70 recepten voor de beste gerechten uit de Aziatische keuken. Wontons, dumplings, har gau, buns, overheerlijke ramen en nog veel meer! Met een van de recepten uit dit boek maak je zoete aardappel jiaozi, ofwel zoete aardappel dumplings. Hier vind je het recept!

Ingrediënten
320 g tarwebloem
snuf zout
neutraal smakende olie, om te bakken
2 el sesamzaad, geroosterd, optioneel

voor de vulling
1 grote zoete aardappel, ongeveer 400 g
1 kleine rode chilipeper, fijngehakt
4 lente-uien, fijngehakt
1 el shiro miso
4 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt
1 tl zout
1 tl lichte sojasaus
2 tl sojaolie
35 g Chinese kool, in reepjes gescheurd
150 g stevige zijdentofu
4 el panko (Japans paneermeel)

voor de dipsaus
1 el lichte sojasaus
1 el Chinkiang zwarte rijstazijn
½ el chili-olie

Tip! Zorg ervoor dat je het dumplingdeeg ruim op tijd maakt (zie stap 1 van de bereidingswijze), zodat je niet in tijdnood komt.

Bereidingswijze

  1. Start met het maken van het dumplingdeeg. Meng in een mengkom de tarwebloem en het zout en roer met stokjes of een vork door de bloem om grote klonten kapot te maken. Meet 160 ml water dat net van de kook is en 80 ml koud water af in aparte maatbekers en houd de maatbekers binnen handbereik. Voeg eerst het kokende water toe aan de bloem en roer de bloem met snelle bewegingen tot een kruimelig mengsel. Voeg, zodra het kokende water volledig is opgenomen door de bloem, het koude water toe en roer het erdoor. Blijf mengen tot er een deegbal ontstaat. Kneed de deegbal 1 tot 2 minuten door en leg hem op het werkblad. Blijf het deeg nog 10 minuten kneden tot het glad en elastisch is. Maak een bal van het deeg en leg hem in een hersluitbare diepvrieszak of in een kom die je afdekt met een schone, vochtige theedoek. Laat het deeg op kamertemperatuur rusten, terwijl je de dumplingvulling bereidt. Als je het deeg meer dan 1 uur van tevoren bereidt, kun je het laten rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
  3. Begin met de vulling. Kerf de zoete aardappel met een scherp mes in op meerdere plekken, leg hem op een bakplaat in het midden van de oven en rooster hem 45 tot 50 minuten, of tot hij gaar is. Of gebruik hiervoor de magnetron: kerf de zoete aardappel in en leg hem in een schaal die geschikt is voor de magnetron en dek de schaal af met plasticfolie. Prik een gat in het plastic zodat de stoom kan ontsnappen. Gaar de zoete aardappel 8 tot 10 minuten op hoog vermogen in de magnetron, tot hij zacht is. Wees voorzichtig bij het verwijderen van de plasticfolie vanwege de vrijkomende stoom. Zet de zoete aardappel op kamertemperatuur aan de kant tot hij genoeg is afgekoeld om vast te pakken. Snijd de zoete aardappel in de lengte doormidden en schep het vruchtvlees eruit. Doe het vruchtvlees in een mengkom en gooi de schil weg.
  4. Voeg de chilipepers, lente-ui, shiro miso, gember, het zout, de lichte sojasaus en sesamolie toe en meng goed. Schep de gescheurde kool erdoor, verkruimel de tofu boven de kom en schep hem er voorzichtig door. Let op dat je de tofu niet tot moes roert. Voeg ten slotte het panko toe. Zet de zoeteaardappelvulling tot gebruik in de koelkast, als je hem van tevoren maakt.
  5. Maak vervolgens de dumplingvellen. Pak de deegbal en kneed hem 3 tot 5 minuten. Het deeg moet heel soepel en elastisch zijn. Verdeel het jiaozideeg in drieën, rol een derde van het deeg tot een worst van ongeveer 25 cm lang. Misschien is het nodig om het werkblad te bestuiven met bloem. Leg het overige deel in een diepvrieszak of in een afgedekte kom om uitdrogen te voorkomen. Snijd de worst in acht tot tien stukken, draai ballen van de stukken deeg en rol iedere bal uit tot een dumplingvel van ongeveer 10 cm doorsnede. Pak, om een dumplingvel te maken, een van de kleine deegballen en duw met drie vingers de bal tot een schijfje. Pak je deegroller en rol de bovenste rand van de schijf uit. Draai het deeg 30 graden en rol opnieuw de bovenste rand uit. Blijf dit doen, het draaien en uitrollen, tot je iets hebt wat eruitziet als een gebakken eitje. Het deeg moet plat aan de buitenranden zijn en een dikker, verhoogd midden hebben. Zorg ervoor dat ieder deegvel dun bestoven is met bloem. Ze hebben de neiging aan elkaar vast te kleven!
  6. Schep 1 grote theelepel vulling in het midden van ieder dumplingvel, breng de randen naar elkaar toe en duw het deeg voorzichtig op elkaar om de dumpling te sluiten. Maak een paar plooien als je wilt. Zet de dumplings die klaar zijn met minstens 1 cm tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Ze rusten terwijl ze daar staan en kunnen een beetje uitzetten. Herhaal voorgaande stappen met het overgebleven deeg tot het deeg of de vulling op is (het maakt niet uit hoe vaak ik dit recept gemaakt heb, maar het ene is altijd eerder op dan het andere!).
  7. Gaar de dumplings door 1 eetlepel olie te verwarmen in een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur. Leg de dumplings in de pan, met minstens 1 cm tussenruimte en bak ze 3 tot 4 minuten, tot de onderkant van de dumplings bruin en knapperig is. Bak de dumplings in twee rondes als de pan niet groot genoeg is. Ze moeten dicht op elkaar gepakt in de pan liggen.
  8. Voeg zoveel kokend water toe dat er een laagje water van 1 cm in de pan staat. Dit geeft een wolk van stoom, dus let erop dat je gezicht op veilige afstand is. Leg een deksel op de pan en laat de dumplings 6 tot 8 minuten zachtjes koken tot al het water is verdampt. Bak de dumplings nog 1 tot 2 minuten in de pan, haal de pan van het vuur en laat de dumplings iets afkoelen – ze komen dan los van de bodem van de pan en kunnen makkelijker uit de pan geschept worden. Bij wijze van alternatief kun je de dumplings ook heel makkelijk 8 minuten stomen of koken.
  9. Meng in een kleine kom alle ingrediënten voor de dipsaus. Bestrooi de dumplings met het geroosterd sesamzaad, serveer ze en val aan!

Heb jij dit recept ook gemaakt? Of een ander recept uit Dumplings & Noedels? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

PS. Wil jij blijvend minder vlees eten en vaker vegetarisch, maar lukt het je niet om je eetpatroon te veranderen? Of heb je een vriend(in) die hulp kan gebruiken? Koop dan nu onze online cursus vleesminderen in 15 dagen! Je krijgt 5 euro korting met code DEHIPPEVEGETARIER. Na de cursus geniet je gegarandeerd van een nieuw eetpatroon!

Dumplings & Noedels
Pippa Middlehurst
Uitgever: Good Cook B.V.
EAN: 9789461432445
Prijs: €22,50

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Dumplings & Noedels: zoete aardappel jiaozi
Published On