Yotam Ottolenghi heeft een nieuw boek uitgebracht: Flavour! In ruim 100 recepten laat hij ons wederom zien hoe je van groenten prachtige en smaakvolle gerechten kan maken. Net zoals hij dat deed in zijn boek Simpel. Om zijn nieuwste publicatie te vieren, delen wij vandaag een recept uit Flavour: geroosterde, ingelegde knolselderij met zoete chili-dressing!
Ingrediënten
Voor 2 personen
1 hele geroosterde selderijknol, in 8 parten
2 bosuien, in dunne, schuine ringetjes, voor erbij
5 g Thaise basilicumblaadjes, voor erbij
zeezoutvlokken
Geroosterde knoldelderij
1 flinke selderijknol (900 g), fijne worteltjes verwijderd en schoongeborsteld (schillen is niet nodig)
60 ml olijfolie
zeezoutvlokken
Ingelegde knolselderij
1 middelgrote selderijknol, wortelschijf verwijderd, geschild en in dunne, 6 cm lange repen gesneden (500 g)
3 stengels bleekselderij, in 6 cm lange, dunne repen gesneden (120 g)
2 tenen knoflook, in het vlies, gekneusd met de platte kant van een mes
3 limoenen: schaaf 6 dunne repen van de schil af, en pers er 60 ml sap uit
150 ml rijstazijn
Zoete chili-dressing
120 ml zonnebloemolie
5 tenen knoflook, in flinterdunne plakjes
3 rode chilipepers, in dunne ringetjes (30 g)
2 hele anijssterren
1½ el wit of zwart sesamzaad, of een mix, goed geroosterd
2½ el ahornsiroop (of honing)
1 el rijstazijn
60 ml sojasaus
2 el fijngesneden bieslook
Bereidingswijze
Voor de geroosterde knolselderij:
- Verhit de oven op 170 °C.
- Prik de selderijknol met een vork rondom circa 40 keer in en leg hem op een met bakpapier beklede bakplaat. Roer 1 1/2 theelepel zoutvlokken door de olie en wrijf de selderijknol er royaal mee in. Rooster hem afhankelijk van de grootte minimaal 2 1/4 uur of maximaal 2 3/4 uur en bedruip ongeveer om de 20 minuten tot de knol donkerbruin en volledig gaar is en er selderijkaramel uit loopt.
- Laat de knol 15 minuten rusten en snijd hem dan in 8 parten. Bestrijk elk snijvlak met de op de bakplaat achtergebleven olie en karamel. Zet apart tot later gebruik.
Voor de ingelegde knolselderij:
- Doe alle ingrediënten voor de ingelegde knolselderij met 20 gram zeezoutvlokken in een grote mengkom en zet hem minstens 2 uur apart, roer af en toe terwijl u de rest van het gerecht bereidt. U kunt dit maximaal 3 dagen van tevoren doen en de ingelegde knolselderij in de koelkast bewaren.
Voor de zoete chili-dressing:
- Verhit de zonnebloemolie voor de zoete chili-dressing in een kleine pan op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als hij heel heet is de knoflook, chilipeper en steranijs toe en bak alles 2 minuten, roer om de plakjes knoflook los van elkaar te houden tot de knoflook krokant en bleek goudbruin is (ze kleuren nog na als u ze uit de olie heeft geschept, dus laat ze niet te lang bakken). Giet de inhoud van de pan in een zeef die u op een schaal heeft gezet om de olie in op te vangen. Zet de gebakken knoflook en chilipeper apart tot u gaat serveren. Houd 80 ml van de aromatische olie apart voor een ander gerecht. Meng de overgebleven 40 ml olie met alle overige ingrediënten voor de dressing.
Het gerecht afmaken:
- Verhit de oven tot 200 °C.
- Leg de geroosterde parten knolselderij met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat ze al bestreken zijn met de bakolie en de selderijkaramel, bestrijk ze als dat niet zo is met wat olijfolie en een beetje ahornsiroop of honing. Rooster ze in de oven in circa 20 minuten goudbruin.
- Schik de selderijparten op een grote schaal en bestrooi ze met wat zeezoutvlokken.
- Roer de apart gehouden gebakken chilipeper en knoflook door de dressing en schep deze over en rondom de selderij. Schep 200 gram ingelegde knolselderij, zonder de inmaakvloeistof, met de knoflook en limoenschil over de selderijparten. Garneer met de bosui en Thaise basilicumblaadjes en serveer.
Heb jij het kookboek Flavour al in bezit? Of heb je dit recept gemaakt? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!
PS. Wil jij blijvend minder vlees eten en vaker vegetarisch, maar lukt het je niet om je eetpatroon te veranderen? Of heb je een vriend(in) die hulp kan gebruiken? Koop dan nu onze online cursus vleesminderen in 15 dagen! Je krijgt 5 euro korting met code DEHIPPEVEGETARIER. Na de cursus geniet je gegarandeerd van een nieuw eetpatroon!
Flavour
Yotam Ottolenghi
Uitgever: Fontaine Uitgevers
EAN: 9789059569911
Prijs: €32,00

Het is heerlijk. Na 1 dag nog lekkerder al een paar keer gemaakt.Echt de moeite waard om het eens te proberen.