Gestoomde lentegroenten met burrata, citroenpolenta en salsa verde
Mariëlle van Stek

Gestoomde lentegroenten met burrata, citroenpolenta en salsa verde

zondag 01 juli 2018
Laatst vond weer de Taste of Amsterdam plaats! Op dit culinaire festival staan de beste restaurants uit de buurt. Wij waren er en mochten meedoen aan de workshop van de NEFF kookschool. Hier maakten we een ontzettend lekker zomers recept en waren enorm enthousiast. Was je er niet bij? Dan kun je met dit recept van de kookschool thuis aan de slag. Dit voorgerecht met lentegroenten, burrata, salsa verde en krokante citroenpolenta is een gegarandeerd succes. Je vindt het recept hier!

Ingrediënten
Voor 2 personen

Voor de salsa verde
1 teen knoflook
2 cornichons
1 el kappertjes
¼ bos platte peterselie
¼ bos dragon
¼ bos basilicum
3 takjes munt
½ el wijnazijn
extra vergine olijfolie

Voor de groenten/burrata
200 g gemengde lentegroenten b.v. asperge, groene asperge, tuinbonen, doperwten, meiraap etc.
¼ bol burrata (buffelmozzarella indien niet verkrijgbaar)

Voor de polenta
1 l water
½ el zout
500 g polentameel (niet de instant variant)
200 g boter
1 citroen
1 takje rozemarijn
1 ei
2 el bloem
50 g panko
arachideolie
100 g bereide, afgekoelde polenta, zie verderop het recept.

Extra benodigdheden
grote kommen
garde
keukenmachine of staafmixer
pollepel

Bereidingswijze
Voor de polenta
Breng het water aan de kook met het zout. Rasp de schil van de citroen. Giet het polentameel in de pan, al roerend met een garde om klontjes te voorkomen. Voeg het rozemarijntakje toe. Laat de polenta een half uur zachtjes pruttelen en roer regelmatig goed door met een houten lepel. Voeg 2 minuten voor het einde de rasp van de citroen toe. Haal de pan van het voer en roer er in delen de boter doorheen. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Verwijder de rozemarijn, doe de polenta in een platte schaal en laat afkoelen. Zet de polenta na afkoeling in de koelkast om helemaal op te stijven.

Voor de groenten en burrata
Was, schil of pel de groenten waar nodig. Houd de groentensoorten apart. Kijk nu in de Stoomtabel welke kooktijd de verschillende groenten nodig hebben, houd een iets kortere tijd aan voor een knapperiger resultaat. Stel een combi stoomoven in op stomen, 100 ℃. Voorverwarmen is niet nodig. Doe de groente met de langste kooktijd in de stoompan, houd ruimte voor de volgende items. Bekijk aan de hand van de kooktijd van de volgende groente hoelang de eerste in de oven moet. Voeg vervolgens de tweede groente toe en herhaal deze stap. Ga zo door tot alle groenten bereid zijn. Haal de schaal dan uit de oven en laat afkoelen tot lauwwarm. Haal de burrata uit het water en maak haar droog op keukenpapier. Verwijder het koord. Zet weg tot verder gebruik.

Voor de salsa verde
Pel de knoflook. Hak alle ingrediënten grof en doe ze in de blender van de keukenmachine of gebruik de staafmixer. Bestrooi met wat peper en zout. Voeg 5 eetlepels extra vergine olijfolie toe en pulseer een paar maal. Zet de blender nu aan en voeg al draaiend zoveel olijfolie toe dat er een vrij gladde saus ontstaat. Draai niet langer dan noodzakelijk. Zet weg tot verder gebruik.

Voor het afmaken en opmaken
Snijd de polenta in blokjes en 1½ cm en klop het ei los. Haal de blokjes achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko. Verhit ruim olie in een koekenpan en bak hierin de polentablokjes aan alle zijden goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Verdeel de groenten over de borden. Scheur de burrata in stukken en verdeel over de groenten. Verdeel de polentablokjes over het gerecht. Schep er hier en daar wat salsa verde overheen. Bestrooi met wat zout en peper uit de molen en besprenkel met olijfolie.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Instagram, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.