Print Friendly, PDF & Email
3/5 - (28 stemmen)

C H I P S. Het blijft een guilthy pleasure. Iets minder schuldig voel ik me als ik ze zelf maak, van groenten, in een Airfryer. Dan wordt het opeens behoorlijk healthy! En ook nog eens super leuk en gemakkelijk om te doen. OJA: om het nog leuker te maken… ik mag 3 Airfryers weggeven!!!

Gezonder frituren
Nog even back to the basics: wat is een airfryer eigenlijk? Een airfryer is eigenlijk een soort van mini-oventje en friteuse in één. Je kunt erin frituren, grillen, bakken, braden en roosteren. Van chips en friet tot taarten, broodjes, ovenschotels, groenten en een gekookt eitje. Maar dan wel extra gezond! Want met de ‘rapid air’ technologie word je eten met uitsluitend hete lucht (zonder frituurvet) knapperig van buiten en zacht van binnen. De lucht wordt opgewarmd en vervolgens circuleert het het eten. Door de gaatjes in het mandje komt de warme lucht overal tussen en krijg je een gelijkmatige garing en bruining. Zo ‘airfry’ je verse frietjes met tot 80% minder vet! Ter vergelijking: een portie (150 gram) in olie gefrituurde friet bevat meer dan 450 kcal, terwijl een portie airfry frietjes ongeveer 160 kcal bevat. Dat is mooi meegenomen zou ik zeggen! Nog wel even een praktische tip: als je kant-en-klare frietjes koopt, kies dan voor de oven-versie of met het airfryer-symbool, die worden het lekkerst. En snij je je frietjes zelf? Smeer ze dan nog licht in met wat olie, dan worden ze knapperiger en mooier goudbruin.

Airfryer vs oven?
Nu denk je misschien: dit kan ik toch ook met mijn oven? Dat is deels waar, maar de airfryer heeft toch wel een paar bijzondere voordelen. Het grootste voordeel wat mij betreft? Knapperige groenten! In de oven garen de groenten in hun eigen vocht, terwijl in de airfryer het vocht uit het mandje loopt waardoor de groenten ook daadwerkelijk de kans krijgen om knapperig te worden. Door het mandje kan je ze ook heel gemakkelijk ‘omschudden’, zonder dat je onhandig hoeft te doen met een spatel in de oven. Tot slot is de airfryer heel gemakkelijk schoon te maken: alle onderdelen zijn vaatwasser bestendig en de binnenkant is bedekt met een non-stick coating waardoor je er alleen even een keukenpapiertje doorheen hoeft te halen. Easy does it!

8 x groentechips uit de Airfryer

Kies je groenten:
– 1 aardappel, geschild
– 1 zoete aardappel, geschild
– 1 rode of gele biet, geschild
– 1 aardpeer, geschild
– 1/4 knolselderij, geschild
– 1 pastinaak, geschild
– 1 winterpeen, geschild
– 1 boerenkool, gewassen
+ olijfolie
+ zeezout

Hoe maak je ze?

  1. Verwarm de Airfryer voor op 180 graden.
  2. Kies je groente. Was en schil de groenten waar nodig. Schaaf de groenten met een mandoline, dunschiller of kaasschaaf in zo dun mogelijke plakjes. Let op: bij boerenkool is dit niet nodig, snij daar de bladeren van de steel.
  3. Bestrijk de plakjes met een kwastje licht met olijfolie en bestrooi met Desgewenst kan je ook nog andere kruiden gebruiken zoals bijvoorbeeld paprikapoeder.
  4. Doe de groente plakjes in de airfryer voor circa 9 minuten. Halverwege even goed schudden en checken, want afhankelijk van de groente en de dikte van de plakjes kan de tijd verschillen.
  5. Heb je geen Airfryer? Het kan natuurlijk ook in de oven, dan worden ze alleen wat minder knapperig. Rooster de chips dan op 180 graden op een ovenplaat met bakpapier in 10-15 minuten droog en krokant. Ook nu kan de baktijd weer verschillen, dus houd ze in de gaten!

AIRFRYER WINNEN!!!
Jaaaaa! Om te vieren dat de Philips de Viva Airfryer in drie nieuwe stylish kleuren gelanceerd heeft, mag ik drie Airfryers weggeven! Je raad het al, van iedere kleur eentje: desert green, glanzend beige en kasjmier grijs. Dit zijn ze:

Laat mij door middel van emoticons zien hoe graag je dit wil en welke kleur je zou willen winnen. Tag bovendien je maatje voor wie jij deze groentechips gaat maken als je wint J Dit kan in een reactie onder dit artikel, via Facebook of Instagram. Dan maken wij as donderdag de gelukkige winnaars bekend!

Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
8 x gezonde groentechips
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 16 Review(s)