Print Friendly, PDF & Email

Greenfeast – lente, zomer is het eerste deel van de twee door het seizoen geleide groenteboeken van Nigel Slater. Met zo’n 110 recepten levert dit boek dagelijkse inspiratie voor snelle en plantaardige maaltijden. Vandaag mogen wij een van deze recepten delen: aardappelkoekjes met pittige tomaten!

Ingrediënten
Voor 2 personen
45 minuten bereidingstijd
1 kg zoete aardappels
50 g boter
120 g gedroogd fijn broodkruim
1 tl fijngeraspte citroenschil
1 el fijngesneden dragonblaadjes
1 ei
een beetje bloem
arachide- of plantaardige olie, om te bakken

Voor de snelle tomatensaus
500 g tomaten
2 tenen knoflook
3 el olijfolie
10 basilicumblaadjes

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappels, snijd ze in flinke stukken en stoom ze circa twintig minuten tot ze zo gaar zijn dat je ze kunt fijnstampen. Pureer ze met de boter en laat de puree afkoelen.
  2. Strooi het broodkruim op een bord en meng de citroenrasp en dragon erdoor. Breek een ei in een ondiepe kom en klop met een vork het wit en de dooier door elkaar.
  3. Vorm vier flinke bollen van de afgekoelde puree en druk ze met bebloemde handen uit tot koekjes. Wentel ze eerst door het ei en daarna door het kruim. Leg ze op een bakplaat en zet deze dertig minuten in de koelkast.
  4. Maak de tomatensaus: hak de tomaten. Plet de knoflook fijn. Verwarm de olijfolie in een pan, voeg de tomaten en knoflook toe met een snufje zout en laat ze onder regelmatig roeren vijftien tot twintig minuten sudderen. Scheur de basilicumblaadjes en roer ze met zwarte peper naar smaak door de saus.
  5. Verhit een scheutje arachide- of plantaardige olie in een koekenpan met antiaanbaklaag, leg de aardappelkoekjes in de hete olie en bak ze zonder ze aan te raken vier tot vijf minuten tot de onderkant knapperig en goudbruin is. Keer de aardappelkoekjes voorzichtig met een paletmes en bak de andere kant knapperig. Serveer ze met de tomatensaus.

Let op!
Laat de aardappels voor je ze pureert heel goed uitlekken. Laat de puree voor het vormen goed afkoelen en laat de koekjes rusten voor je ze bakt. Roer als de puree te zacht is om te vormen een of twee eetlepels bloem erdoor. Verschuif de aardappelkoekjes niet nadat je ze in de hete olie hebt gelegd tot de onderkant knapperig is, keer ze voorzichtig om en laat de andere kant mooi knapperig worden voor je ze uit de pan haalt.

Heb jij dit recept of een ander recept uit Greenfeast – lente, zomer gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Greenfeast – lente, zomer
Nigel Slater
Uitgever: Fontaine Uitgevers
ISBN: 9789059569621
Prijs: €27,-

Summary
recipe image
Recipe Name
Greenfeast - lente, zomer: aardappelkoekjes met pittige tomaten
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!