Print Friendly, PDF & Email

Ben jij een van de vele Nederlanders die meer groente willen eten? Een gebrek aan inspiratie en kennis kan ervoor zorgen dat je het lastig vindt om gerechten te bereiden waarin groenten de hoofdrol spelen. In ‘Het grote groenteboek’ laat Alice Hart uitgebreid zien hoe je dit aanpakt. Uit dit boek mogen wij het recept voor groene pestocake met jullie delen. Veel kook- en eetplezier!
 
Ingrediënten
voor 8 personen
6 grote eieren  

3 middelgrote preien, in ringen
2 teentjes knoflook, geperst  
450 g courgettes, grof geraspt 

400 g snijbiet (eventueel in verschillende kleuren), stelen en bladeren afzonderlijk in stukjes  
150 g harde kaas/extra belegen cheddar
120 g boekweitmeel
120 g dunne groene asperges 

100 g doperwten
30 g boter  

2 el bieslook, fijngehakt  
2 el basilicum, fijngehakt
2 el verse groene pesto  

2 tl nootmuskaat 
tl bakpoeder 
zout en peper 
 
Bereidingswijze  
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. 
2. Leg de geraspte courgettes op een schone theedoek en wring ze goed uit om zoveel mogelijk vocht kwijt te raken. Plaats ze daarna in een grote mengkom. 
3. Bak de prei en snijbietstelen ongeveer 10 minuten in de boter met een snufje zout, in een grote koekenpan op laag vuur, tot ze heel zacht maar niet verkleurd zijn. Voeg de knoflook en snijbietbladeren toe en bak dit 1-2 minuten. Roer de nootmuskaat erdoor. Doe het mengsel in de mengkom met de courgettes. 
4. Voeg de kaas, doperwten, bieslook en basilicum toe en roer alles door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
5. Doe het meel en het bakpoeder in een andere kom en klop met een garde om er lucht in te brengen. Maak een kuiltje in het midden en schenk geleidelijk en al kloppend de eieren erdoorheen, totdat je een glad beslag krijgt.
6. Schenk het beslag bij de groenten en spatel het erdoor. Doe de helft van het mengsel in een ingevet en met bakpapier bekleed cakeblik. Verdeel een derde van de asperges over de lengte van het mengsel in het blik en bedek de asperges met de rest van het mengsel. 
7. Schep de pesto in een golvende lijn over het midden van het blik en leg de resterende asperges er weer in de lengte op.  
8. Bak de cake ongeveer 1 uur in de oven, totdat hij goudbruin kleurt en is gerezen. Wanneer je een houten spiesje in het midden steekt moet deze er schoon uitkomen.  
9. Stort de cake op een plank of bord en serveer hem warm, of laat hem afkoelen in het cakeblik.

Heb jij dit recept gemaakt? Laat het ons weten in een reactie hieronder of op Facebook. Of tag ons op Instagram met @dehippevegetarier of #dehippevegetarier. We zijn benieuwd!

Het grote groenteboek
bol.com | Libris
Alice Hart
Uitgeverij Terra
€29,99
ISBN 978 90 8989 910 1

Het grote groenteboek

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Groene pestocake
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time