Print Friendly, PDF & Email
3/5 - (2 stemmen)

Een prachtige salade die oogt als een mooi herfstbos. Vol oranje- en bruintinten met nog net dat beetje groen van de voorbije zomer. Een fijne combinatie van de verfrissende sinaasappel met de lauwwarme wortel- en knolgroenten, afgemaakt met een romige dressing. Heerlijk op een winderige dag!

Wat heb je nodig?
Voor de salade:
150 gram jonge spinazie
150 gram gemalen of geraspte winterpeen (of oranje wortel)
1 gele wortel (als alternatief is een oranje wortel of pastinaak natuurlijk ook goed)
1 paarse wortel (als alternatief is een oranje wortel of pastinaak natuurlijk ook goed)
1 koolraap of koolrabie (koolraab is zoeter)
1 grote zoete aardappel
2 handsinaasappels, zowel de schil als de vrucht
1 eetlepel balsamicoazijn

Voor de dressing:
4 eetlepels magere yoghurt
2 theelepels pittige mosterd
1 sinaasappel, uitgeperst
1 eetlepel bieslook
zout en peper

Voor de garnering:
handje rozijnen
handje pompoenpitten

Extra:
Als hoofdgerecht eventueel combineren met een neutrale vleesvervanger, quinoa of een stevig stuk oerbrood.

Hoe maak je deze mooie herfstsalade?
Doe de rozijnen in een bakje en laten weken in heet water. Schil en snij de oranje en de paarse wortel in dunne plakjes, schil en snij koolraap in reepjes, schil en snij de zoete aardappel in blokjes. Kook alle vier de groenten beetgaar. Schil ondertussen de handsinaasappels en snij de vrucht in blokjes, rasp de schil. Maak nu de dressing: meng de eetlepels yoghurt met de mosterd, het sap van de sinaasappel en de bieslook tot er een egale dressing ontstaat, voeg zout en peper toe naar smaak. Meng de wortelrasp met de sinaasappelschilrasp en de balsamicoazijn en laat even staan. Leg de jonge spinazie op een grote platte schaal of op de borden en besprenkel met 1/3 van de dressing. Leg een bedje van wortelrasp bovenop de spinazie en verdeel de gekookte koolraap en zoete aardappel over het geheel, besprenkel nu nogmaals met 1/3 van de dressing. Verdeel nu de gekookte gele en paarse wortels en de sinaasappel over het geheel en besprenkel met het laatste deel van de dressing. Maak de salade af met de geweekte rozijnen en de pompoenpitten. Je bent klaar om te serveren!

TIP!

Super lekker als maaltijdsalade of hoofdgerecht. In het laatste geval goed te combineren met een neutrale vleesvervanger, granen quinoa of gewoon een stevig stukje oerbrood.

Summary
recipe image
Recipe Name
Herfstsalade (met wortel)
Published On