Print Friendly, PDF & Email

Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon thuis, in jouw eigen keuken! Wij hebben ons laten inspireren door experts om je te laten wennen aan eten zelf inmaken, fermenteren en gisten. Met een beetje tijd en liefde maak je de meest smakelijke creaties. Vandaag maken we doperwtenpoeder, met behulp van het kookboek Olie, azijn, zout & zuur van Johan Björkman.

Doperwten
De doperwt kennen we op veel verschillende manieren en terwijl hij oorspronkelijk uit klein Azië en Turkije komt, is hij niet weg te denken uit de Nederlandse keuken. De doperwt speelt een grote rol in de Nederlandse aardappel, vlees en groente maaltijd of zit verstopt in een Spaanse paella. De doperwt is een peulvrucht die groeit aan een eenjarige plant. Verse doperwten worden onrijp geoogst, dan zijn de suikers in de zaden nog niet omgezet in zetmeel en behoudt de erwt zijn zoete smaak. Wat doe je nou met doperwtenpoeder? Het smaakt lekker zoet en past bijna overal bij. Je kan het gebruiken als topping voor een salade, een pasta, risotto of bijvoorbeeld door je smoothie.

Ingrediënten
1 kg verse doperwten

Bereidingswijze

  1. Dop de erwten.
  2. Spreid ze uit op een bakplaat.
  3. Laat ze 12 uur op 45 graden drogen in een oven, droogkast of voedseldroger.
  4. Maal de erwten grof en laat de stukjes vervolgens nog eens 12 uur drogen.
  5. Maal ze tenslotte in een kruidenmolen of met een vijzel tot een fijn poeder. Je kunt desnoods een zeef gebruiken.
  6. Bewaar het poeder op een donkere, niet te warme plek in een goed afgesloten pot of bakje. Het blijft tot wel zes maanden goed.

Ga jij zelf doperwtenpoeder maken? In welke gerechten zou je dit gebruiken? Laat het ons
weten in een reactie op de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Olie, azijn, zout & zuur
Johan Björkman
ISBN: 9789461432193
Uitgever: Good Cook B.V.
Prijs: €20,95

Summary
recipe image
Recipe Name
Hoe maak je zelf thuis: doperwtenpoeder
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time