Print Friendly, PDF & Email
4/5 - (2 stemmen)

Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon thuis, in jouw eigen keuken! Wij hebben ons laten inspireren door experts om je te laten wennen aan eten zelf inmaken, fermenteren en gisten. Met een beetje tijd en liefde maak je de meest smakelijke creaties. Vandaag maken we gepekelde citroenen, met behulp van het kookboek Olie, azijn, zout & zuur van Johan Björkman.

Gepekelde citroenen
De citroen kennen we natuurlijk allemaal! Je kan deze veelzijdige frisse vrucht op allerlei manieren gebruiken. De gepekelde citroen is iets minder bekend, maar zeker de moeite waard om te maken. Het ingrediënt wordt veel gebruikt in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dunne reepjes van deze gepekelde citroen zijn heerlijk als garnituur maar ook in bijvoorbeeld couscous, rijstgerechten, soepen en stoofpotten en geven deze gerechten een friszure en zoutige smaak.

Ingrediënten
8 onbespoten citroenen
100 gram zeezout

Bereidingswijze

  1. Borstel de citroenen schoon en snijd ze net niet helemaal door in 4 parten.
  2. Bestrooi de binnenkant van de citroen met wat zeezout en stop ze in een goed afsluitbare schone pot.
  3. Bestrooi ze met de rest van het zeezout en druk de citroenen aan zodat het vocht eruit loopt. Zorg ervoor dat al het vruchtvlees in het sap staat, en voeg anders eventueel wat extra citroensap toe.
  4. Sluit de pot en laat de citroenen een maand op kamertemperatuur of iets koeler intrekken (16 tot 20°C).
  5. Schud de pot elke dag even om, zodat het zout oplost.

Na een maand zijn de gepekelde citroenen klaar voor gebruik. Bewaar ze vanaf dan in de koelkast. Als je ze wilt gebruiken moet je het vruchtvlees wegsnijden, de citroenen afspoelen onder stromend water en dan in dunne reepjes snijden. Ze blijven een jaar goed in de koelkast.

Heb jij dit recept gemaakt? Of heb je een ander recept om gepekelde citroenen te maken? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Olie, azijn, zout & zuur
Johan Björkman
ISBN: 9789461432193
Uitgever: Good Cook B.V.
Prijs: €20,95

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Hoe maak je zelf thuis: gepekelde citroenen
Published On
Average Rating
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)