Print Friendly, PDF & Email

Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon, thuis in jouw eigen keuken! Wij hebben hulp ingeroepen van de experts om je de komende weken te helpen met wennen aan eten zelf inmaken, fermenteren en gisten. Met een beetje tijd en liefde verandert je eten in de meest smakelijke creaties. Vandaag maken we gepekelde groenten met behulp van het kookboek: Tsukémono van Peter van Berckel!

Gepekelde groenten
Tsukemonoki is de Japanse snelle fermentatiemethode en veredelt door de fermentatie van verschillende groenten. De snelste en eenvoudigste manier om te fermenteren is door gesneden groente of fruit met een beetje zeezout te vermengen en deze in een Pickle Pers te laten fermenteren. Door het aandraaien van de deksel met een veer ontstaat er druk op de groenten. Let er goed op dat bij het gebruik de Pickle Pers minimaal voor de helft gevuld is. Doe de groenten gelijkmatig in de Pickle Pers en laat deze, afhankelijk van het soort groente of fruit, even staan. De vuistregel luidt: een langere fermentatie periode resulteert in meer zuur en hierdoor neemt ook de hartige smaak van de producten toe.

Ingrediënten
4-5 stengels bleekselderij
1 bosje radijsjes
4 cm kombu (gedroogd zeewier)
3 eetlepels sojasaus of tamari
1 eetlepel mirin

Extra nodig: 
1 Pickle Pers

Bereidingswijze

  1. Week de kombu 30 minuten in een beetje koud water tot deze zacht is.
  2. Verwijder met een dunschiller de draden van de bleekselderij. Halveer brede stengels in de lengte. Snijd de selderij in schuine stukken van 5 cm.
  3. Laat bij de radijsjes een stukje groen zitten en snijd ze over de lengte in vier partjes.
  4. Doe de bleekselderij en radijsjes samen in de Pickle Pers of in een glazen pot met deksel.
  5. Snijd of knip de kombu in zo dun mogelijke reepjes en voeg samen met het weekwater, de sojasaus en mirin toe. Meng alles goed door elkaar.
  6. Zet de deksel op de Pickle Pers en laat 8 uur onder druk op kamertemperatuur pekelen. Schep halverwege de pekeltijd de groenten een keer om. Bij het gebruik van een glazen pot is het verstandig om de groenten eerst flink te kneuzen (slaan mag!) zodat de suikers vrijkomen en vervolgens de inhoud van de pot minimaal 16 uur te laten pekekelen op kamertemperatuur.

Heb jij dit recept gemaakt? Of heb je een ander recept om te fermenteren? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Tsukémono
Peter van Berckel
Uitgeverij: Rineke Dijkinga Books
ISBN: 9789081821575
Prijs: €28,95

Summary
recipe image
Recipe Name
Hoe maak je zelf thuis: gepekelde groenten
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time