Hoe maak je zelf thuis: rode peper-knoflookzout
Sammie Eslamimoghaddam

Hoe maak je zelf thuis: rode peper-knoflookzout

maandag 18 november 2019
Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon thuis, in jouw eigen keuken! Wij hebben ons laten inspireren door experts om je te laten wennen aan eten zelf inmaken, fermenteren en gisten. Met een beetje tijd en liefde maak je de meest smakelijke creaties. Vandaag maken we rode peper-knoflookzout, met behulp van het kookboek Olie, azijn, zout & zuur van Johan Björkman.

Rode peper-knoflookzout
Je eigen kruiden maken is simpel en handig! Rode peper-knoflookzout maken is dan ook makkelijker dan je denkt. Rode peper-knoflookzout geeft de lekkere smaak van knoflook met een pittig randje. Je kan het dan ook gebruiken voor veel verschillende dingen: ovengroenten, aardappeltjes, soepen of curry’s.

Ingrediënten
100 g rode pepers, zonder pitjes, fijngehakt
200 ml neutrale olie
100 g knoflook, fijngehakt
100 g zoutvlokken
 
Bereidingswijze

  1. Bak de rode pepers 5 minuten met de olie.

  2. Voeg de knoflook toe en laat die meegaren op ongeveer 115 °C tot hij kleur krijgt.

  3. Giet het geheel door een zeef (tip: de olie kan je bewaren en hier later in bakken).

  4. Laat de stukjes knoflook en peper uitlekken op een stuk keukenpapier.

  5. Droog dit vervolgens 12 uur in de oven op 50 °C.

  6. Maal de pepers en knoflook met de zoutvlokken met behulp van een vijzel of een keukenmachine en stop het in een goed afsluitbare schone pot.

  7. Bewaar het zout op een koele, donkere plek. Dit blijft ongeveer 3 maanden goed.


Heb jij dit recept gemaakt? Of heb je een ander recept om je eigen kruiden te maken? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Olie, azijn, zout & zuur
Johan Björkman
ISBN: 9789461432193
Uitgever: Good Cook B.V.
Prijs: €20,95

2 Reacties

Ik kijk altijd rijkhalzend uit naar een nieuwe publicatie van de hippe vegetariër. Ik kook vaak veganistisch, vind bij jullie toch altijd weer iets nieuws om uit te proberen. Maar zuiden jullie alsjeblieft een iets groter lettertype of donkerdere letters noen gebruiken? Ik heb steeds meer moeite de tekst te lezen. Zou jammer zijn als ik me daarom moet afmelden. Hartelijk dank.

11:48 19 januari 2024

Maal je de zoutvlokken mee met de knoflook en de pepers of vermeng je na het malen het mengsel met de zoutvlokken? Nu worden de zoutvlokken wel onder de ingredienten vermeld maar niet in het recept verwerkt.

11:48 19 januari 2024

Hoi Yvonne, scherp! Wij hebben dit direct even aangepast in het recept. Je kan de zoutvlokken samen met de knoflook en pepers malen en deze daarna afgesloten bewaren op een koele en droge plek.

11:48 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.