Print Friendly, PDF & Email

Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon, thuis in jouw eigen keuken! Wij hebben hulp ingeroepen van de experts om je de komende weken te helpen met wennen aan eten zelf inmaken, fermenteren en gisten. Met een beetje tijd en liefde verandert je eten in de meest smakelijke creaties. Vandaag maken we yoghurt, met behulp van het kookboek: Over Rot! van Meneer Wateetons.

Yoghurt
Yoghurt, wat is het eigenlijk? De oorsprong van yoghurt ligt vermoedelijk ergens in het Midden-Oosten. Het woord komt in ieder geval uit het Turks waar het iets met ‘dik’ en ‘kneden’ te maken heeft. Maar ook in Noord-Afrika en India worden varianten van yoghurt al millenia gemaakt. In Nederland eten we yoghurt vaak met het ontbijt, samen met muesli of cruesli en vers fruit. Tijd om zelf aan de slag te gaan. Met een klein beetje yoghurt kun je je eigen voorraad aanmaken!

Ingrediënten
75 ml yoghurt
1 l melk

Extra benodigdheden:
thermometer
multifunctionele fermentatiekast, yoghurtmaker of een oven

Bereidingswijze

  1. Verhit de melk in een kookpan gedurende 10 minuten al roerend, op 90°C.
  2. Laat de melk afkoelen tot 30°C.
  3. Voeg een scheutje yoghurt toe. Welke yoghurt maakt niet uit, maar hoe minder toevoegingen de yoghurt heeft, des te beter het resultaat. Meng alles goed door elkaar.
  4. Stel de oven in op 30°C en laat de aangezuurde melk minimaal 24 uur in de oven staan.
  5. Haal de yoghurt uit de oven en roer de yoghurt door elkaar.
  6. Laat de yoghurt afkoelen. In de koelkast blijft de yoghurt nog zeker 2 weken goed.

Heb jij dit recept gemaakt? Of heb je een ander recept om te fermenteren? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Over Rot
Meneer Wateetons
ISBN: 9789461431226
Uitgever: Good Cook
Prijs: € 30,95

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Hoe maak je zelf thuis: yoghurt
Published On
Preparation Time
Cook Time
Average Rating
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)