Zelf zuurdesembrood maken
Vandaag maken we zuurdesembrood, met behulp van het kookboek: Over Rot! van Meneer Wateetons. Dit is het recept voor een basis zuurdesembrood. Het is zowel te maken met tarwe- als roggedesem, of een mix. Je kunt spelen met de verhouding bloem en meel, maar bedenk wel dat meer volkorenmeel ook meer water vereist.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten
Zo maak je zelf thuis zuurdesembrood
Stap 1
Meng alle ingrediënten door elkaar.
Stap 2
Kneed minimaal 10 minuten tot een deegtemperatuur van 27 °C.
Stap 3
Laat, afgedekt door een vochtige theedoek of een badmuts, twee uur rijzen bij een temperatuur van 30 °C.
Stap 4
Verdeel in twee broden en maak beide strak op.
Stap 5
Laat beide in een rijsmandje of bakblik nog 1,5 uur rijzen bij 30 °C. Je brood is goed als het deeg bij voorzichtig indrukken enigzins terugveert.
Stap 6
Verhit ondertussen de oven voor op 250 °C met een droog bakblik onder in de oven.
Stap 7
Kerf in met een scherp mesje.
Stap 8
Giet een borrelglaasje water in het hete bakblik.
Stap 9
Plaats het brood in de oven, op de bakplaat of de hete ovensteen.
Stap 10
Giet nog een borrelglaasje water in het droge bakblik.
Stap 11
Verlaag de temperatuur naar 230 °C en laat circa een half uur bakken tot een kerntemperatuur van 96 °C.
Notities
Heb jij dit recept gemaakt? Of heb je een ander recept om te fermenteren? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!
1 Reacties
Het wordt wel nog iets leuker als je ook zelf het desem maakt!
11:53 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.