Print Friendly, PDF & Email

Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon, thuis in jouw eigen keuken! Met de kennis van experts helpen wij jou komende weken helpen om te wennen aan het zelf inmaken, fermenteren en gisten van eten. Met een beetje tijd en liefde verandert je eten in de meest smakelijke creaties. Vandaag maken we zuurdesembrood, met behulp van het kookboek: Over Rot! van Meneer Wateetons.

Zuurdesembrood
Dit is het recept voor een basiszuurdesembrood. Het is zowel te maken met tarwe- als roggedesem, of een mix. Je kunt spelen met de verhouding bloem en meel, maar bedenk wel dat meer volkorenmeel ook meer water vereist.

Ingrediënten
400 g tarwebloem
100 g volkorenmeel
300 g water
150 g desem
10 g zout

Bereidingswijze

  1. Meng alle ingrediënten door elkaar.
  2. Kneed minimaal 10 minuten tot een deegtemperatuur van 27 °C.
  3. Laat, afgedekt door een vochtige theedoek of een badmuts, twee uur rijzen bij een temperatuur van 30 °C.
  4. Verdeel in twee broden en maak beide strak op.
  5. Laat beide in een rijsmandje of bakblik nog 1,5 uur rijzen bij 30 °C. Je brood is goed als het deeg bij voorzichtig indrukken enigzins terugveert.
  6. Verhit ondertussen de oven voor op 250 °C met een droog bakblik onderin de oven.
  7. Kerf in met een scherp mesje.
  8. Giet een borrelglaasje water in het hete bakblik.
  9. Plaats het brood in de oven, op de bakplaat of de hete ovensteen.
  10. Giet nog een borrelglaasje water in het droge bakblik.
  11. Verlaag de temperatuur naar 230 °C en laat circa een half uur bakken tot een kerntemperatuur van 96 °C.

Heb jij dit recept gemaakt? Of heb je een ander recept om te fermenteren? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Met dank aan Shutterstock voor de foto van zuurdesembrood van Chuah Chiew See. Je download de foto hier!

Over Rot
Meneer Wateetons
Good Cook
€ 30,95

Summary
recipe image
Recipe Name
Hoe maak je zelf thuis: zuurdesembrood
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!