Print Friendly, PDF & Email

Yvette van Boven is onder andere bekend van haar progamma Koken met Van Boven, haar rubriek in de Volkskrant, Libelle, en haar bijdrage aan Delicious. Daarnaast schreef zij het succesvolle kookboek Home Made, en ze is nu terug met een waardige opvolger: Home made basics. Dit frisse boek staat vol inspiratie en simpele basisrecepten. Met de gerechten kan je zelf eindeloos variëren. Nog een pluspunt: in het boek ligt de focus vooral op groenten! Lees hier onze review van het hele boek. Eerder deelden wij uit dit boek al het recept voor salade met verse pruimen, venkel, wilde kruiden en mozza. Vandaag op het menu: het geheim voor de perfecte maccheroni met pesto!

‘Ik geef u nu een recept dat eigenlijk geen recept is, maar een handleiding om een bord pasta met weinig ingrediënten altijd goed te laten smaken. Het geheim? Het kookwater van de pasta. Misschien wist u het allang, maar voor wie het nog niet wist: hieronder mijn beschrijving. Op deze manier leerde ik pasta koken van mijn Italiaanse vriendin Maria, het is de enige goede manier.’ – Yvette van Boven

Ingrediënten
400 g korte pasta
1 flinke el zeezout
2 el pesto

Bereidingswijze

  1. Breng een ruime pan water aan de kook. Voeg als het kookt echt een flinke schep zout aan het water toe en direct daarna de pasta. Door het zout wordt het water tijdelijk ineens veel heter, dat ziet u ook, want het gaat erg bruisen. Zo koelt het water niet te veel af als de klap pasta erin gaat. 
  2. Kook de pasta tot hij bijna al dente is, test dat zelf even, elke pasta heeft een andere kooktijd.
  3. Schep 2 kopjes kookvocht uit de pan en bewaar die.
  4. Giet de pasta af in een vergiet, laat even uitdampen.
  5. Warm de saus ‒ dit kan een pesto zijn of een paar ingrediënten die u zelf bij elkaar zocht ‒ in een hapjespan op. Schep de uitgelekte pasta erdoor. Giet er al roerende zoveel pastakookwater bij tot er een dun laagje saus om alle pasta heen zit. Er zit namelijk nu zetmeel in het pastawater en dat zorgt ervoor dat de saus bindt en u dus minder olie of room nodig heeft om de pasta toch romig te laten aanvoelen én smaken.
  6. De pasta zal nu nog iets doorgaren en precies de perfecte bite hebben, u had hem immers net voordat hij ‘al dente’ was afgegoten.
  7. Schep de pasta direct in voorverwarmde kommen en dien op.

Heb jij dit recept gemaakt, of een ander recept uit Home Made Basics van Yvette van Boven? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Home Made Basics
Yvette van Boven
Uitgever: Nijgh & van Ditmar
ISSN: 9789038808437
Prijs: €39,99

Summary
recipe image
Recipe Name
Home Made Basics: De perfecte maccheroni met pesto
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time