KERST: Rode bieten-appel carpaccio met boerenkoolpesto en geroosterde hazelnoten
2.7 (53.33%) 6 vote[s]

Hebben jullie ook al zo’n zin in kerst? Dan heb ik héél goed nieuws! Willem & Drees heeft dit jaar in samenwerking met De Hippe Vegetariër een speciale VEGETARISCHE kerstbox ontwikkeld. Kortom: een hip vegetarisch 4 gangen diner in één keer in huis. Het enige wat jij nog hoeft te doen is te koken en te smullen. Bestel hem meteen! Wil je toch liever zelf aan de slag? Dan deel ik hier alvast het recept voor het voorgerecht. 

Wat heb je nodig?
Voor 4 personen

Carpaccio

  • 2 rode bieten
  • 1 elstar appel

Boerenkoolpesto

  • 75 gram boerenkool
  • 50 gram walnoten
  • 75 ml olijfolie*
  • 2 citroenen
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels water*
  • zout en peper*

Toppings

  • 75 gram winterpostelein
  • 70 gram hazelnoten
  • 1 ½ eetlepels agavesiroop
  • 2 grapefruits

 

1. Bereiding de dag van te voren (40 min + 1 uur koken)
Carpaccio
– Kook de rode bieten in ruim water in 1 uur gaar.
– Was de rode bieten onder stromend water en was op die manier de schil eraf.
– Gebruik een mandoline of kaasschaaf om de rode bieten in dunne plakjes te snijden. Doe de plakjes in een bakje en bewaar in de koelkast.
Boerenkoolpesto
– Snijd de boerenkool fijn.
– Pers de citroenen uit.
– Doe de boerenkool samen met de walnoten, olijfolie, citroensap, teentjes knoflook, water, en zout en peper naar smaak in een keukenmachine, blender of gebruik een goede staafmixer. Mix totdat er een pestostructuur ontstaat.
– Proef en pas de smaak aan naar wens met extra knoflook, citroensap, zout of peper. De pesto moet niet te dik zijn, dus voeg eventueel nog wat extra water toe.
– Doe de pesto in een bakje en bewaar in de koelkast.
Toppings
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Meng de hazelnoten met de agave siroop en spreid uit op een met bakpapier bedekte bakplaat.
– Karamelliseer de hazelnoten in de oven in 10-15 minuten. Houd goed in de gaten zodat ze niet verbranden. Ze moeten mooi goudbruin zijn.
– Laat de noten afkoelen en hak daarna grof.

2. Bereiding op de dag zelf (25 min)
Carpaccio
– Snijd de appels doormidden en snijd het klokhuis eruit door er een driehoekje uit te snijden of met een appelboor. Gebruik een mandoline of kaasschaaf om de appels in dunne plakjes te snijden. Doe de plakjes in een bakje, schenk er citroensap over tegen het bruin worden en bewaar in de koelkast.
Toppings
– Was de winterpostelein en maak droog.
– Pers de helft van grapefruits uit, doe het sap in een bakje en bewaar in de koelkast.
– Schil de andere helft grapefruits, maak schoon en snijd in kleine partjes.

3. Serveren á la minute (15 min)
– Verdeel de rode bietplakjes en appelplakjes over de borden: een buitenste ring van rode biet, dan een ring van appelplakjes, dan een ring van rode biet en dan weer appel. Probeer je handen schoon te houden, zodat de appel zo weinig mogelijk roze wordt.
– Giet een eetlepel grapefruitsap over iedere carpaccio, eventueel wat extra als dat te weinig lijkt.
– Verdeel de boerenkoolpesto over de carpaccio: leg een flinke streep in het midden en twee strepen ernaast.
– Verdeel wat plukjes winterpostelein over de borden.
– Verdeel de partjes grapefruit over de borden.
– Verdeel de gekaramelliseerde hazelnoten over de borden.

Benieuwd wat er nog meer in de kerstbox zit?
Hier schreef ik er alles over. En tadaaaaa! Dit is jouw vegetarische kerstmenu:

  • OP TAFEL
    Feestelijke broodplank met zelfgemaakte kruidenboter en kaasstengels
  • VOOR
    Rode bieten-appelcarpaccio met boerenkoolpesto en geroosterde hazelnoten
  • TUSSEN
    Paddenstoelencappuccino met eekhoorntjesbrood en geitenkaasroom
  • HOOFD
    Vegetarische Wellington met pompoen, rode ui, cranberrys en pecannoten
  • DESSERT
    Tiramisu van vanille-hangop met speculoos, amaretto en gekaramelliseerde peer

Wil jij dit menu kant-en-klaar thuis bezorgd krijgen?
Jouw volledige 4-gangen vegetarische kerstdiner is te bestellen vanaf 99 euro voor 4 personen. Dit loopt als volgt op voor meer personen:

  • 4 personen: 99 euro
  • 6 personen: 129 euro
  • 8 personen: 159 euro
  • 10 personen: 189 euro
  • 12 personen: 219 euro

Het wijnpakket met totaal 6 flessen wijn kost 45 euro per pakket. Wees er snel bij! Onder de eerste 100 bestellingen verloot Willem & Drees 10x een wijnpakket. Bestellen doe je hier.

Geniet van een vegetarische kerst! En laat ons alsjeblieft allemaal weten wat jullie van ons kerstmenu vonden! Wij kijken natuurlijk enorm uit naar allemaal kerstige foto’s op Facebook en Instagram met #kerstbox #willemdrees #dehippevegetarier ALVAST EEN FIJNE KERST!

 

Summary
recipe image
Recipe Name
KERST: Rode bieten-appel carpaccio met boerenkoolpesto en geroosterde hazelnoten
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!