Print Friendly, PDF & Email

Met de feestdagen in het vooruitzicht hopen we jullie te inspireren met een mooi zeven-gangen-kerstmenu (afgestemd op vier personen)! Vandaag voor op tafel of als bijgerecht: platbrood en broodjes met boter. Brood en boter bij het kerstdiner mogen natuurlijk niet ontbreken. Ook lekker om van te snoepen tussen de gangen door.

Wat heb je nodig?
Platbrood:
250g volle yoghurt
225g zelfrijzend bakmeel
+ extra voor het bestuiven van het aanrecht
Kleine broodjes:
1 kg tarwebloem
1 tl droge gist
1 ½ tl zoutvlokken
950 ml lauw water
Boter:
300 ml slagroom
300 ml zure room
ijswater
Zoutvlokken naar smaak

Hoe maak je dit platbrood en de kleine broodjes met boter?
Platbrood:
Roer de yoghurt en het meel goed door elkaar. Stort het mengsel op een met bloem bestoven aanrecht of ander plat -oppervlak. Het is een vochtig deeg, voeg daarom meel toe tot het deeg kneedbaar is. Kneed tot het deeg glad en veerkrachtig is. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Tip! Je kan voor deze stap ook een keukenmachine met deeghaak gebruiken. . Laat het deeg even rusten. Dit kan het beste in een met plastic afgedekte kom. Wanneer het deeg even gerust heeft, is het tijd om te bakken. Op dit moment kan je ook extra kruiden of garnering toevoegen zoals kruiden, knoflook of kaas. Snijd het deeg in 8 gelijke stukken. Rol ze uit tot dunne schijven. Hoe dunner de schijf, hoe knapperiger het brood. Bak het platbrood in een hete pan. Zo word het brood zacht van binnen en geblakerd aan de buitenkant.

Kleine broodjes:
Meng in een ruime kom de bloem en gist. Roet het zout en water er goed door. Dek af met plasticfolie en zet een nacht in de koelkast. Neem de kom 1 uur voor het bakken uit de koelkast en laat het deeg op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 220⁰C. Maak van het deeg 12 kleine broodjes en plaats deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Tip! Voor breekbroodjes kan je de bolletjes tegen elkaar aan in een ingevette bakvorm leggen. Bak de broodjes in ongeveer 40 minuten goudbruin.

Boter:
Doe de slagroom en zure room in een kom en mix deze met behulp van een mixer. Klopt tot het vet begint te klonteren en het mengsel schift. Dit gebeurt als het gele vet zich scheidt van de witte karnemelk. Schenk de karnemelk in een bakje. Blijf kloppen zodat er nog meer karnemelk vrijkomt. Giet deze ook af en blijf kloppen tot de boter bolletjes zo groot zijn als popcorn. Doe deze bolletjes in een vergiet om alle wei weg te spoelen. Masseer de boter terwijl je het ijswater erover schenkt. Schep je verse boter op een bakpapier, strooi er zout over en maak er een mooie rol van. Bewaar de boter tot gebruik in de koelkast. Tip! Als je meer boter maakt kan je dit ook bewaren in de vriezer.

Ga jij dit bijgerecht maken deze kerst? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd en hoop mooie kerstfoto’s te ontvangen!

Summary
recipe image
Recipe Name
Kerstmenu: platbrood en broodjes met boter
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!