Gao Bao 'Kip'
Daniëlle van Kampen

Gao Bao 'Kip'

dinsdag 22 juni 2021
Vandaag delen we het recept voor Gao Bao 'Kip' uit het boek het Kikkererwtenkookboek. Dit Chinese gerecht is vernoemd naar een gouverneur uit de negentiende eeuw in de provincie Sichuan. Tijdens de culturele revolutie was (de naam van) het gerecht verboden, omdat dat associaties opriep met het Chinese keizerrijk. Tegenwoordig staat het bij vele Chinese restaurants op de kaart.

In deze versie zie je een zeer smakelijke vegetarische variant. Er gaan een aantal typische Sichuanese smaakmakers in, waaronder Sichuanese chilipepers en Szechuanpeper. De Sichuanese chilipepers hebben een matige hitte die zacht begint, intenser wordt en vervolgens snel weer afneemt. Ze staan ook wel bekend onder de naam bullet chilies. Zijn die niet te vinden, neem dan wat minder chilipepers dan in het gerecht staat aangegeven. De Szechuanpeper, wat overigens geen echte peper is, is verkrijgbaar bij toko’s. Lees hier verder hoe je dit recept maakt!

Ingrediënten
voor 4 personen


100 g gedroogde kikkererwten, geweekt en gekookt (ca. 250 g gare erwten)
300 g champignons
ca. 10 gedroogde Sichuan chilipepers
neutrale olie
1 tl Szechuanpeper
3 tenen knoflook, fijngesneden
2 el gember, geraspt
1 paprika, in stukjes
5 lente-uien, in stukjes van 1 cm
75 g pinda’s

voor de marinade
½ tl zout
2 el sojasaus
1 el (shaoxing)wijn

voor de saus
1 el kristalsuiker
1 el sojasaus
1 el sesamolie

Bereidingswijze
20 minuten

  1. Snijd de champignons in gelijkvormige stukjes, iets groter dan de kikkererwten. Maak de marinade en roer die door de champignons. Laat even staan.

  2. Rooster de pinda’s al roerend in een droge koekenpan totdat ze een kleurtje krijgen.

  3. Maak de chilipepers schoon, verwijder de pitten en snijd ze in kleine stukjes. Maak de saus door de ingrediënten in een kommetje te roeren totdat de suiker is opgelost.

  4. Verhit een pan met dikke bodem of een wok en doe hier een laagje olie in. Doe eerst de chilipepers en de Szechuanpeper in de pan en bak totdat het lekker begint te ruiken.

  5. Voeg dan de knoflook, gember en paprika toe en roer even mee. Doe de gare kikkererwten erbij en houd alles in beweging totdat de kikkererwten goed warm zijn geworden. Voeg dan de champignons met de marinade toe en de lente-ui. Bak alles totdat de champignons zijn geslonken.

  6. Roer op het laatst de saus erdoorheen en garneer met de pinda’s. Serveer direct, met witte rijst.


Ben jij benieuwd geworden naar dit recept? Of heb jij dit boek al in huis? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

 

Het Kikkererwtenkookboek
Lucrees van Groningen & Marietje Bosma
Uitgeverij: Bosgro

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.