Print Friendly, PDF & Email

Fermenteren is helemaal hot! Misschien wel een van de bekendere eindproducten van deze conserveertechniek is kimchi. Dit gerecht komt uit Korea en wordt daar veelal gegeten als bijgerecht naast bijvoorbeeld rijst of bimbimbap. Voor kimchi wordt meestal kool gebruikt, zo ook in dit recept uit het kookboek ‘Zuurgoed‘ van Sanne Zwart. Leer hier hoe jij zelf kimchi kunt maken!

Ingrediënten
2 teentjes knoflook
1 kleine Chinese kool
1 kleine wortel
een halve ui
een halve bosui
2 el sojasaus
1 el geraspte gember
2,5 tl gochugaru (Koreaanse gedroogde pepervlokken, toko of online)
1 tl suiker,
2,5% zeezout

Bereidingswijze
1. Snijd de Chinese kool eerst in kwarten. Verwijder het kontje en het hart. Snijd de kool in repen van 1 tot 2 centimeter breed. Snijd de wortel in plakjes. Pel de ui en maak de bosui schoon. Snijd de ui in ringen en de bosui in stukken van ongeveer 2 centimeter. Pel de knoflook en rasp samen de gember fijn. Doe de Chinese kool, wortel, ui, bosui, knoflook en gember in een kom: je hebt ongeveer 650 gram nodig.
2. Weeg 2,5% van het toaalgewicht (zonder de kom) af aan zout. Voeg het zout, de suiker, gochugaru en sojasaus toe en meng goed door. Kneed licht tot de kool vocht loslaat, of laat de kom 30 minuten staan. Dan doet de tijd al een groot deel van het werk. Als er vocht op de bodem van de kom ligt, stop je het mengsel hand voor hand in een fermentatiepot. Vul de pot tot circa 4 cm onder de rand. Duw tussendoor steeds goed zodat alle lucht eruit is. Zorg dar de groenten volledig ondergedompeld zijn en veeg de rand van de pot goed schoon. Sluit de pot. Omdat er bij de fermentatie van kimchi best veel gas ontstaan, kun je het best werken met een waterslot dat het overtollige gas laat ontsnappen. Als je een dichte deksel gebruikt, houd dan de druk in de gaten en laat het overtollig gas regelmatig ontsnappen.
3. Laat de kimchi een paar dagen fermenteren op een temperatuur van 19 tot 21 ℃ en daarna iets koeler. De kool gaat flink werken: schrik niet als je pot overstroomt. Zet er voor de zekerheid een schoteltje onder.
4. Proef na 5 tot 7 dagen. Vind je de kimchi goed? Zet hem dan in de gesloten pot in de koelkast. Kimchi is maanden houdbaar!

TIP: Soms houd je onder in de pot nog flink wat kimchivocht over. Gun het kimchivocht vooral een tweede ronde met bijvoorbeeld sperziebonen (afbeelding van dit artikel). Neem 400 gram sperziebonen en 500 gram kimchivocht. Dompel de schoongemaakte bonen onder het kimchivocht en laat de bonen ongeveer 1 week op kamertemperatuur fermenteren. De bonen zijn na de fermentatie rauw te eten bij een salade of op een borrelplank.

Fotografie: Studio Unfolded

Heb jij dit recept voor kimchi gemaakt? Of heb jij een ander favoriet recept uit kookboek ‘Zuurgoed‘? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Instagram of in een reactie. We horen het graag!

Zuurgoed
Bol.com | Libris
Sanne Zwart
€24,99 | Terra

Zuurgoed

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Kimchi
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)