Kokosrijst met zoete aardappel, broccoli en hazelnoten
3.9 (77.5%) 8 votes

Koken met kokosmelk. Ik ben er dol op! Ik maakte dit recept voor het eerst toen ik een beetje ziekig na een lange koude dag thuis kwam. Ik had echt behoefte aan comfort food en bank hangen, en daar is dit recept perfect voor. Pure ontspanning op een bord en dan ook nog eens Fair Trade! Dus goed voor jou en voor de boeren in Sir Lanka.

Fair Trade kokosmelk
Als ik kokosmelk gebruik in mijn curries, smoothies of in dit creatieve gerecht waarbij ik de rijst erin gekookt heb, dan kies ik altijd voor de kokosmelk van Fair Trade Original (jeweetwel, dat wit-met-blauwe blikje). Omdat hij zo lekker vol en romig van smaak is én fairtrade! Hoe werkt dat dan, zul je je misschien afvragen? In het zuiden van Sri Lanka verbouwt een kleine groep boeren en boerinnen kokosnoten voor deze kokosmelk. Na de pluk wordt de bast van de kokosnoten gehaald. De kokosnoten gaan vervolgens per vrachtwagen naar Colombo. In de verwerkingsfabriek worden ze gekraakt, geschild en ruim een uur later zitten ze – geperst en al – in blik. Voor elk blik is ruim één kokosnoot nodig. En dat allemaal op een eerlijke en duurzame manier, dankzij Fair Trade Original! Extra lekker toch? Meer over het ontwikkelen van fairtrade producten lees je in dit artikel.

Kokosrijst met zoete aardappel, broccoli en hazelnoten
Tijd voor een heerlijk recept dus, waar je al honger van krijgt terwijl je het staat te maken! Want de geur van de kokosmelk vult je hele huis terwijl de rijst staat te pruttelen. Reken maar dat je zult smullen als het klaar is.

img_2196Wat heb je nodig? (voor 2 personen)
120 gram witte basmati rijst van Fair Trade Original
1 blikje (400 ml) kokosmelk van Fair Trade Original
1 broccoli
1 grote zoete aardappel
100 gram diepvries doperwten
1 grote hand rauwe gepelde hazelnoten
1 eetlepel honing
1 handje verse peterselie, gewassen en fijn gehakt

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en laat de doperwten ontdooien. Doe de rijst samen met de kokosmelk in een pannetje en breng aan de kook. Laat op laag vuur pruttelen totdat de rijst gaar is en de kokosmelk goed heeft opgenomen. Zet het vuur dan uit en laat de pan nog even met een deksel erop staan. Was ondertussen de zoete aardappel en snij zonder te schillen in kleine blokjes. Meng met een beetje olijfolie en spreid uit over een bakblik met bakpapier. Rooster de zoete aardappel gedurende circa 15 minuten in de oven tot hij goudbruin kleurt en mooi zacht is. Snij ondertussen de kruin van de broccoli in roosjes en snij de stelen in plakjes. Kook de broccoli en de stelen 5 minuten in een pannetje met kokend water tot hij beetgaar is, laat daarna uitlekken in een zeef of vergiet. Meng de hazelnoten met een eetlepel honing en leg deze op het bakblik naast de zoete aardappel. Rooster nog circa 5 minuten mee totdat de hazelnoten goudbruin en gekarameliseerd zijn. Verdeel nu de kokosrijst over twee borden, verdeel hier de broccoli, de doperwten en de zoete aardappel over. Garneer met verse peterselie en hazelnoten, en serveer direct.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

img_2221

Summary
recipe image
Recipe Name
Kokosrijst met zoete aardappel, broccoli en hazelnoten
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!