Print Friendly, PDF & Email

Sinds ik laatst bij Poké Perfect in Amsterdam heb gegeten, eet ik het liefst al mijn gerechten uit een bowl. Al mijn maaltijden lijken wel lekkerder te smaken in een kom. In het boek Bowls of Goodnes van Nina Olsson vind je een groot aantal verrukkelijke en voedzame vegetarische gerechten waarmee je de lekkerste foodbowls op tafel zet. Vandaag delen we het recept van deze linzenchili met flespompoen, kokosmelk, paprika en limoen. Eet smakelijk!


Loyale linzenchili
Heb jij ook een gerecht waar je altijd van op aan kunt – als een loyale vriend die altijd voor je klaarstaat? Ik heb er meerdere, en behalve dat deze linzenchili al jaren de superster op mijn vaste repertoire is, is het ook een van de meest geliefde recepten op mijn blog. Linzen kunnen soms een beetje saai overkomen, maar daar is in dit geval absoluut geen sprake van. Dankzij het sublieme boeket van smaken – aardse komijn en kaneel, geurige limoen en koriander, pikante pepertjes en knoflook – past de saus perfect bij de zoete flespompoen en stevige linzen. In plaats van flespompoen kun je ook gewone pompoen, aubergine of andere vlezige groente gebruiken.

Wat heb je nodig voor 4 personen?
Voor de bowl:

  • 250 gram puy- of belugalinzen
  • 1 el kokos- of olijfolie
  • 5-7 sjalotjes, fijngehakt
  • 4 tenen knoflook, met 1 tl zout fijngehakt tot een pasta
  • 1½ tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 rode paprika, gehalveerd, zonder zaadjes, fijngehakt
  • 1-2 rode pepertjes, zonder zaadjes, fijngehakt
  • 2 tomaten, fijngehakt
  • 400 g flespompoen, gekookt en in kleine stukjes
  • 1 el tahin
  • 1 el honing of agavesiroop
  • 400 ml kokosmelk
  • sap van 1 limoen
  • 3 el (glutenvrije) sojasaus
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • peper en zout

Voor de eenvoudige yoghurtsaus: 

  • 200 g yoghurt of veganistische yoghurt (sojayoghurt of kokosyoghurt)
  • 1 tl honing of agavesiroop
  • een scheutje extra vierge olijfolie

Voor de vlugge komkommersalade:

  • ½ komkommer, in linten
  • 4 el rijstazijn

Voor erbij:

  • verse koriander
  • pikante saus, zoals sriracha
  • gekookte bruine rijst of ander volkorengraan
  • partjes limoen

Hoe maak je deze linzenchili?
Kook de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking, spoel ze af, laat ze uitlekken en zet ze opzij. Verhit een koekenpan met de olie op middelhoog vuur en bak de sjalotjes tot ze glazig zijn. Doe er de knoflook, specerijen, paprika, pepertjes en tomaten bij, en bak ze een paar minuten op middellaag vuur. Roer de linzen, pompoen, tahin en honing door het mengsel in de koekenpan, giet er de kokosmelk bij, roer goed en laat de chili terwijl je regelmatig roert 5 minuten op middellaag vuur pruttelen. Giet er zo nodig een scheutje water bij, voeg het limoensap en de sojasaus toe en blijf nog een paar minuten roeren. Proef, breng de chili met peper en zout op smaak en zet de pan van het vuur. Meng de ingrediënten voor de yoghurtsaus. Maak de komkommersalade door de geschaafde linten met de rijstazijn aan te maken. Sprenkel wat extra vierge olijfolie bij de chili en strooi er de gehakte koriander over. Zet de koele yoghurtsaus, de komkommersalade, pikante saus, rijst en limoen apart op tafel.

Heb jij deze Regenboogsalade naar het recept van Nina Olsson gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Summary
Recipe Name
Bowls of Goodness: Loyale linzenchili
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 5 Review(s)