Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (2 stemmen)

Authentieke Bika ambon heeft een rijstijd van wel 3 tot 5 uur. Daar heeft Francis in dit recept uit kookboek ‘Manis’ een hack voor bedacht. Daarnaast is de smaak van deze cake aangepast naar Francis haar voorkeur door de toevoeging van pandan. Wij zijn erg benieuwd! En ziet deze cake er niet prachtig uit?

Ingrediënten
10 kaffir limoenblaadjes
4 eieren, losgeklopt
3 pandanbladeren, geknoopt
180 g suiker
180 g tapiocameel
7 g droge gist
350 ml kokosmelk
1 el ongezouten roomboter, gesmolten + extra
2 tl patentbloem
½ tl koenier
½ tl zout

Bereidingswijze
1. Schenk de kokosmelk samen met de halve theelepel koenier, de kaffir limoenblaadjes, de pandanbladeren, suiker en het zout in een steelpan. Verwarm het mengsel onder af en toe roeren maar laat het niet koken. Als de suiker opgelost is, haal je de pan van het vuur en laat je het mengsel afkoelen tot lauwwarm (niet koud).
2. Meng in een kom het tapiocameel met de gist en het patentbloem.
3. Verwijder de pandanbladeren uit het mengsel en roer het lauwwarme mengsel door het bloemmengsel tot een glad beslag. Bedek de kom en laat het 20 minuten rusten.
4. Roer het beslag even rustig door met een handgarde en voeg de eieren toe en daarna de gesmolten boter. Bekleed de kom met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme plek.
5. Neem intussen een pan met antiaanbaklaag en dikke bodem, bijvoorbeeld een wok of hapjespan. Vet deze goed in met roomboter.
6. Roer na 1 uur het beslag rustig door met een garde en schenk het mengsel in de koude pan. Zet de pan op het fornuis op laag tot halfhoge temperatuur en bak de cake gaar in ongeveer 40 tot 45 minuten. Controleer de gaarheid met een satéprikker, deze mag vettig maar niet nat zijn. Zo gauw als de bovenkant van de cake droog lijkt (ongeveer na 40 minuten), zet je een deksel op de pan gedurende de laatste 5 minuten. Serveer de bika ambon op kamertemperatuur.

Heb jij dit recept uit ‘Manis’ geprobeerd? Laat het ons weten in een reactie op het blog of op Facebook. Of tag ons op Instagram met @dehippevegetarier of #dehippevegetarier. Wij zijn benieuwd! 

Manis
Bol.com | Libris.nl
Francis Kuijk
€25,95 | Good Cook
ISBN 978 94 614 3272 8
manis

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Manis: Bika ambon
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time