Print Friendly, PDF & Email

Bij de geur van een kopje koffie en versgemaakt brood loopt het water mij al in de mond! Het is bijna Moederdag, wat de perfecte gelegenheid is om de keuken in te duiken. Vandaag: volkoren kaneel-kardemombroodjes! Met verse kaneelbroodjes kun je bij mij thuis in ieder geval altijd wel aankomen!  Ze zijn leuk om te maken en de kardemom en het volkorenmeel geven ze een leuke twist. Ben je nou net zoals mijn moeder? Dan kan je heel subtiel laten weten dat je dit met een kopje thee wel heel lekker zou vinden bij het ontbijt op bed!

Ingrediënten
Voor het deeg
1 ei
320 g volkorenbloem
125 ml (plantaardige) melk
30 g suiker
1 tl vanille-extract
7 g gedroogde gist
snufje zout
40 g ongezouten roomboter

Voor de vulling
4 el rozijnen
80 g donkere basterdsuiker
2 tl kaneelpoeder
1 tl kardemom
50 g pecannoten, grof gehakt
40 g boter, zacht
Springvorm

Bereidingswijze

  1. Warm de melk op in een steelpannetje en voeg hier de gist aan toe. Roer dit een paar keer om. Smelt vervolgens de boter en meng dit samen met de suiker, het zout, vanille-extract en ei in een kom. Mix dit met een mixer tot een romige massa.
  2. Schenk het melk en gist mengsel hierbij en mix dit vervolgens nog een minuut.
  3. Voeg de volkorenbloem toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.
  4. Pak een ruime kom, bestuif deze met een beetje meel en leg de deegbal erin.
  5. Dek de kom af met een vochtige theedoek en zet het 45 minuten op een warme plek om het deeg te laten rijzen.
  6. Bestuif wanneer het deeg gerezen is het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een groot rechthoek en bestrijk deze met de zachte boter.
  7. Meng de rozijnen, suiker, kaneel, kardemom en pecannoten door elkaar en verdeel dit over het uitgerolde deeg.
  8. Rol het deeg vanuit de lange kant op en snijd het vervolgens in 8 gelijke plakken.
  9. Plaats bakpapier in een springvorm en plaats de plakken hier op hun kant in.
  10. Dek de springvorm af met een vochtige theedoek en laat dit nog eens 30 minuten rijzen op een warme plek. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  11. Bak de broodjes in 15 minuten af tot ze mooi goudbruin zijn en bestrijk ze eventueel met boter om ze glanzend te maken.

Heb jij dit of een ander ontbijtrecept gemaakt? Laat het ons weten via een reactie op Facebook of Instagram! We zijn benieuwd!

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Moederdag ontbijt: volkoren kaneel-kardemombroodjes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!