Print Friendly, PDF & Email

Voor haar werk reisde Esther Erwteman de hele wereld over. Haar nieuwste kookboek staat vol met invloeden uit andere landen. Dit combineert zij met de Joodse keuken die zij van huis uit heeft meegekregen. Zo is Nosh ontstaan: een vegetarisch kookboek vol verassende smaken. Vandaag delen wij het lekkere recept voor traditionele challa!

Ingrediënten
20 g gedroogde gist
20 g kristalsuiker
225 ml lauwwarm water
600 g bloem
20 g zout*
50 ml zonnebloemolie
1 groot ei
1 eigeel
maanzaad of sesamzaad

* Gebruik nooit meer zout dan gist, dus als je meer zout wilt gebruiken in je brood, kun je het beter toevoegen na het bestrijken en voordat het de oven in gaat.

Bereidingswijze

  1. Doe de gist en de suiker in een kom en doe de helft van het water erbij. Roer goed met een vork of een kleine garde zodat al de gist opgelost is en er geen klontjes in zitten. Doe de bloem in een kom en voeg dan het zout toe. Meng de bloem en het zout met een vork en voeg dan de olie langzaam toe. Breek het ei in een glas en kluts dit. Voeg het geklutste ei toe aan het deeg. Voeg tot slot het gist-suiker-watermengsel en de rest van het water toe.
  2. Kneed het deeg lang en goed. Wrijf na het kneden de deegbal in met wat olie, leg in een kom, dek die af met een theedoek en zet weg op een warme plek. Laat het deeg zo lang mogelijk rijzen, maar in ieder geval 45 minuten. Het rijzen is klaar wanneer het deeg in omvang is verdubbeld.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Kneed het deeg nog eenmaal door, vooral niet te veel, want dan kneed je de gluten weer weg. Verdeel het deeg in 6 gelijke bollen. Van elke bol maak je een streng. Vlecht twee challot, elk van 3 strengen. Leg het bakpapier op de bakplaat en leg daar de challot op. Laat wat ruimte tussen de challot want ze worden nog groter.
  4. Kluts het eigeel met wat water en bestrijk hiermee de challot. Strooi wat maanzaad of sesamzaad over de challot. Als je van zout brood houdt, kun je nu nog wat grof zout toevoegen. Houd je juist van zoet brood, dan kun je wat honing met water mengen en hiermee het brood bestrijken.
  5. Zet ook een bakje met water in de oven. Dit doe ik omdat je zo een lekkere, krokante korst krijgt. Bak de grote challot ongeveer 55-60 minuten. Wanneer je kleine challetjes maakt moeten ze minder lang in de oven, ze zijn klaar wanneer ze hol klinken als je op de onderkant klopt. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.

Heb jij deze traditionele challa gemaakt? Of een ander recept uit Nosh? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Nosh
Esther Erwteman
Uitgever: Nieuw Amsterdam B.V.
ISBN: 9789046826584
Prijs: €29,99

Summary
Traditionele challa
Article Name
Traditionele challa
Description
Esther Erwteman schreef het mooie kookboek Nosh, vol met vegetarische Joodse recepten. Vandaag delen wij haar recept voor traditionale challa!
Author