Dit recept is een ‘gouwe ouwe’ van mijn moeder. Het komt ook werkelijk uit een bruin uitgeslagen onooglijk boekje waar de pagina’s uitvallen. Ze begon het voor mij te maken toen ik op mijn negende besloot om vegetarisch te worden. Het recept wordt ‘gehakttaart’ genoemd, maar dat is het natuurlijk niet, zo smaakt het echter wel! Het is een geweldige vleesvervanger die ook de carnivoren blij zal verrassen door de vergelijkbare structuur. Heerlijk als hapje of hoofdgerecht.
Ingrediënten
100 g walnoten
200 g pecannoten
100 g hazelnoten
400 g beschuit
4 eieren
15 g peterselie, fijngesneden
100 g griesmeel
1 l groentebouillon
2 uien, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
10 g tijmblaadjes
olijfolie
zout en peper
Bereidingswijze
- Plaats de helft van de noten in de keukenmachine en maal fijn met de beschuit. Hak de overgebleven noten grof en doe samen in een kom.
- Klop intussen in een aparte kom de eieren en peterselie los. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart tot later gebruik.
- Doe het griesmeel en de groentebouillon in een steelpan en laat langzaam inkoken tot een dikke pap terwijl je constant blijft roeren. Haal de griesmeelpap uit de pan en voeg toe aan het noten-beschuitmengsel in de kom.
- Verhit wat olie in een koekenpan en fruit de ui in 3 minuten glazig. Voeg de knoflook en tijm toe en bak 2 minuten mee. Zet het vuur uit, voeg toe aan het noten-beschuitmengsel en meng.
- Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Voeg de losgeklopte eieren toe aan het noten-beschuitmengsel en meng goed. Vet een springvorm van circa 20 centimeter doorsnede in met olie en schep de massa erin. Bak de notengehakttaart in 45 minuten goudbruin.
- Laat de notengehakttaart 10 minuten afkoelen voordat je hem serveert.
Tip! Eet de notengehakttaart als avondmaaltijd met een frisse groene salade erbij, als lunch met plakjes avocado erop of uit het vuistje tussendoor.
Ben jij fan van dit gerecht? Ken je andere lekkere recepten met vegetarisch gehakt? Laat het ons weten in de reacties, op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!






Moet er echt 400 gram beschuit in dit recept?
Dat zijn 3 rollen!!!
Hi Erika,
Het lijkt inderdaad veel maar omdat je het beschuit verkruimeld, wordt het volume erg verminderd. 400 gram kan je in eerste instantie gebruiken en eventueel minderen naar eigen gevoel. Succes! 🙂
Leuk recept!
Zelf zou ik er wat kruiden en/of specerijen bij doen voor wat extra smaak. En bijvoorbeeld de uien bakken met ragfijn gesneden knoflook en verse gember, dat geeft enorm veel smaak!
Leuke tip Nirwana, ga ik zeker proberen, dankjewel!
Hai! Hoe heet zet je de oven voor dit gerecht?
Dag Sanne, wat stom dat ik dat niet heb opgeschreven! 200 graden 🙂
leuk recept! Heb de griesmeel gemaakt met half melk half bouillon die ik eerst heb laten trekken met een Spaanse peper, saffraan , korianderzaden. het aantal uien verdubbeld, en de broodkruimels vervangen door geroosterd brood in stukjes. Ook wat extra zout toegevoegd en geraspte citroenschil. Toen gebakken in een muffinvorm. Prachtige taartjes die ik als vleesvervangers ga serveren bij het kerstdiner.
Wat een top-idee Theda! Stuur je me misschien via Facebook nog een foto? Ben heel benieuwd!