Ons tweede NWZV (Nationale Week Zonder Vlees) recept van vandaag: AVG-notenburger met groenten en aardappel traybake! In dit recept laten we jullie zien hoe je de vegetarische eiwitbron noten kan verwerken in een maaltijd. Noten zijn namelijk niet alleen lekker voor door de yoghurt of als snack, je kunt er ook hele lekkere burgers van maken!
Ingrediënten
voor 4 personen
400 gram krieltjes
1 rode ui
200 gram champignons
1 paprika
2 el olijfolie
sap van ½ citroen
5 takjes tijm
3 takjes rozemarijn
voor de notenburgers
100 gram gemengde ongezouten noten
70 gram havermout
50 gram geraspte kaas
1 ei
8 takjes peterselie
20 sprietjes bieslook
75 ml water
peper en zout
2 el olijfolie
Bereidingswijze
- Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 180 ºC.
- Maal de noten tot kleine stukjes in een keukenmachine, voeg hier de havermout, kaas, ei, kruiden en water aan toe. (Als het geheel nog aan de droge kant is, kun je beetje bij beetje water toevoegen totdat het plakkeriger wordt.)
- Kneed dit mengsel goed door elkaar en vorm hier 4 hamburgers van. Het is het lekkerst als de burgers dun zijn.
- Leg de burgers ongeveer 20 minuten in de koelkast om ze steviger te laten worden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Halveer de krieltjes, snijd de ui in halve ringen, de champignons in plakjes en de paprika in reepjes.
- Verdeel de gesneden groenten en aardappels over de bakplaat.
- Meng de olijfolie, het citroensap, de tijm en rozemarijn door elkaar. Sprenkel dit over de bakplaat en zet de bakplaat vervolgens 30 minuten in de oven (schep halverwege om).
- Zet een koekenpan met olijfolie op het vuur en bak de burgers 3 minuten per kant.
- Haal de traybake uit de oven en serveer samen met de burger.
Heb jij je eigen notenburger gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel of via Facebook of Instagram. We zijn heel benieuwd!

Hoi Vegetarische Hippies,
Nu, met Kerst, de notenburger gemaakt voor mijn dochter, die geen vlees eet.
Ze vond hem heel erg lekker en zelf heb ik ook een burger opgegeten, heel lekker met de koolrabi, wortels en peultjes. Groetjes
Hi Tom, wat leuk om te horen dat jullie de burger lekker vonden! 🙂
Hoi, ik heb gisteren de notenburger gemaakt. Hij was erg lekker en goed gelukt. Ik heb t recept wel wat aangepast. Omdat ik te weinig havermout had, heb ik t mengsel wat compacter gemaakt met tarwebloem. En omdat mijn man helaas geen kaas lust, heb ik die weggelaten. Verder heb ik t recept wel helemaal gevolgd en zal zeker vaker notenburger gaan maken.
Hoi Michelle, wat leuk om te horen dat je de burgers gemaakt hebt! Klinkt alsof je improvisatie ook goed heeft uitgepakt 🙂