Print Friendly, PDF & Email

De lente komt eraan, dat betekent een heerlijk zonnetje, de geboorte van lammetjes en kuikentjes, de eerste narcissen en natuurlijk paaseitjes zoeken! Wij sloven ons ieder jaar weer vol enthousiasme uit om een mooie tafel vol te zetten met heerlijke brunch items. Heb jij al nagedacht wat je gaat maken? We helpen je een beetje op weg door deze week elke dag een speciaal Paas-recept online te zetten. Vandaag: paasbrood. Met of zonder spijs, met of zonder noten of rozijnen dat is helemaal aan jou!

Wat heb je nodig?
Voor één brood:
100 ml amandelmelk
250 g spelt meel
3,5 g gist
1 ei
halve mespunt zout
125 g boter
75 g rozijnen
50 g amandelen
Optioneel: Kaneel

Spijs:
150 g amandelen
150 g kristalsuiker
1 ei

Hoe maak je dit paas-brood?
Verwarm de gist en de melk in een steelpannetjes tot het lauw warm is. Plaats ondertussen het bloem op het aanrecht of grote snijplank (zorg dat je genoeg ruimte hebt). Maak een kuiltje in de bloem en breek hier het ei in. Voeg het mengsel van lauwe melk en gist toe in het kuiltje. Bestrooi de rand van het deeg met zout. Voeg de boter toe aan het kuiltje en begin te kneden. Kneed tot een elastisch deeg en laat het afgedekt met plasticfolie rijzen voor minimaal 30 minuten.

Spijs:
Mocht je spijs in je brood willen maal je de amandelen en suiker in een keukenmachine. Voeg het eiwit toe en laat draaien tot een smeuïg amandelspijs. Mocht het spijs nog te droog zijn kan je ook het eigeel toevoegen. Kneed het amandelspijs en rol hier een sliert van met een doorsnede van 3 centimeter.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Wel de rozijnen en hak de amandelen grof. Druk het deeg plat en en bestrooi met de rozijnen en amandelen. Als je kaneel wilt toevoegen kan je dit het beste nu doen. Kneed de vulling door het deeg. Mocht je geen spijs in je brood willen kan je er nu een bol van vormen en deze in circa 50 minuten goudbruin bakken in de oven. Heb je wel spijs gemaakt, rol dan het deeg tot een ovaal uit. Leg de rol amandelspijs erop en vouw het deeg dicht. Leg de stol op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak het in circa 50 minuten goudbruin. Voor een klassieke paas stol: haal het brood uit de oven en bedek het gehele brood met gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker. Dit is natuurlijk optioneel. Persoonlijk vind ik dat met het brood met spijs wel een aanrader, maar met het brood zonder spijs zou ik het achterwege laten.

Ga jij dit recept maken met Pasen? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd en hoop mooie paasfoto’s te ontvangen! 

Summary
recipe image
Recipe Name
Paasmenu: Paasbrood
Published On