Print Friendly, PDF & Email

Een eitje bakken, pocheren of koken… Waar kies jij voor? En nog belangrijker; wat is de juiste bereiding van jouw perfecte favo-ei? Of je nou een spiegelei, omelet, gepocheerd of gekookt eitje bereid: de juiste temperatuur is key. Eke van Koken met Kennis legt het ons uit!

Cook it
Het koken van een eitje, iedereen pakt het op zijn/haar eigen manier aan. De een wacht tot het water heeft gekookt, de ander legt het ei al in de pan vóór het water zijn kookpunt heeft bereikt. Het perfecte gekookte eitje kook je in temperatuur van 85 graden. Waarom? Omdat eiderdooiers al bij 68 graden stevig worden, en de eiwit proteïne een hogere temperatuur van namelijk circa 80 graden nodig hebben om te stollen. Boven de 80 graden wordt het daarom meestal al te warm. Thuis bereik je deze perfecte temperatuur door het eitje in een stoombadje te leggen, boven water op een laag vuur.

Spiegeltje spiegeltje…
De 100% mooiste spiegeleieren bereid je in de oven. Scheid allereerst de dooiers van de eiwitten. Let erop dat de dooiers mooi heel blijven. Bak de eiwitten in ingevette bakringen op bakpapier in een oven op 80 graden binnen 10 minuten gaar. Verlaag daarna de temperatuur van de oven naar 60 graden, en lepel vervolgens in elk gegaard eiwit een eierdooier. Zet de bakplaat met de eitjes nog voor 10 minuten terug in de oven tot ook de dooier een perfect textuur heeft bereikt. Et voilà, zo heb je jouw perfecte spiegelei in een handomdraai gemaakt.

Het roer om
Voor het perfecte roereitje is niet alleen de temperatuur van belang, ook de juiste toevoeging van vet en vocht zijn doorslaggevend voor het bereiken van de juiste textuur. Een roerei wordt namelijk lekker smeuïg door toevoeging van een beetje melk en half room. 1 el melk, en 1 el room is hiervoor al voldoende. Het vet zorgt ervoor dat het ei minder snel taai wordt, doordat vet het denatureren (het ontvouwen van eiwit moleculen) vertraagd. Het vocht uit de melk zorgt ervoor dat het roerei zacht blijft, en het geeft bovendien meer stoom waardoor het ei lekker luchtig wordt.

Omelet
Bij het bereiden van een perfecte omelet werkt het juist andersom. Voor een mooi luchtig zachte structuur is extra vocht juist niet handig. Sterker nog, extra vocht zorgt ervoor dat het garingsproces vertraagd waardoor de omelet een taaie structuur krijgt ( en dat willen we natuurlijk voorkomen). Boter daarentegen, is het perfect ingrediënt dat bijdraagt aan een smeuïg eindresultaat. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg dit aan het eimengsel toe. Gebruik 1 el boter voor 3 eieren. Bak de omelet in de koekenpan zoals op de Franse wijze.

Zelf aan de slag?
Maak dan eens deze heerlijke kruidensalade met een gepocheerd eitje. Hoe dat moet, pocheren, laat Eke zien in deze instructievideo.

Wil je meer van dit soort wetenschappelijke kooktips? Kijk dan op Eke’s website Koken met Kennis! Hier vind je perfecte recepten, online kookcursussen en veel achtergrondinformatie. Aanrader!

 

Summary
Het perfecte ei: gekookt, gebakken, roerei en omelet
Article Name
Het perfecte ei: gekookt, gebakken, roerei en omelet
Description
Een eitje bakken, pocheren of koken… Waar kies jij voor? Eke van Koken met Kennis laat ons zien hoe we zelf het perfecte ei kunnen bereiden.
Author