Beoordeel dit artikel

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Perzische keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we het mooie boek De Perzische Keuken van Yasmin Kahn. 

We mogen het recept voor yoghurtcake met gepocheerde vijgen uit De Perzische Keuken delen! Dit is een licht en zomers dessert, dat zowel koud als lauwwarm wordt gegeten in Tabriz, het noordwesten van Iran. In dit recept gebruikt Yasmin Kahn zoete vijgen, omdat die een mooie contrasterende smaak hebben met de friszure smaak van de yoghurt. Maar je kunt het fruit gebruiken dat jij lekker vindt!

Ingrediënten
Voor 4-6 personen

Voor de taart
boter, om in te vetten
4 middelgrote eieren, gesplitst
120 g kristalsuiker
1 theel. vanille-extract
350 g Griekse yoghurt
50 g tarwebloem
geraspte schil en sap van 1⁄2 biologische citroen

Voor de gepocheerde vijgen
2 eetl. honing
75 ml water
1 theel. vanille-extract
3 eetl. suiker
4 rijpe vijgen, in kwarten

Bereidingswijze
Verhit de oven tot 180 °C (gasovenstand 4). Vet een springvorm (Ø 20 cm) in en bekleed de bodem met bakpapier.

Klop de eidooiers met de kristalsuiker tot een dik, bleek mengsel en klop het vanille-extract erdoor. Voeg de yoghurt, de tarwebloem, de geraspte citroenschil en het citroensap toe en meng alles goed.

Klop de eiwitten in een andere kom met een mixer tot ze stijve pieken vormen. Vouw de eiwitten heel voorzichtig met een grote lepel door het yoghurtmengsel en zorg ervoor dat het beslag zo luchtig mogelijk blijft.

Giet het beslag in de springvorm en bak het 45–50 minuten in de oven tot de bovenkant van de cake stevig aanvoelt en goudbruin is.

Laat de cake afkoelen op een taartrooster en pocheer intussen de vijgen. Verhit de honing, het water, het vanille-extract en de suiker in een kleine pan. Voeg de vijgen toe en pocheer ze 5–6 minuten. Ze moeten zachter worden, maar hun vorm behouden.

Schep de vijgen en het pocheervocht in een serveerkom. Snijd de cake voor het serveren in punten en serveer de vijgen en het pocheervocht erover of erbij. De cake is net zo smeuïg als een soufflé, dus kijk niet op als het inzakt!

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons met jouw creatie op Instagram, Facebook en Twitter. We zijn benieuwd!

De Perzische keuken – recepten en verhalen
Yasmin Kahn
€24,95
Fontaine Uitgevers
Receptfoto’s: © Matt Russell, 2016
9789059566941

Summary
Perzische Keuken: Yoghurtcake met gepocheerde vijgen
Article Name
Perzische Keuken: Yoghurtcake met gepocheerde vijgen
Description
We mogen het recept voor yoghurtcake met gepocheerde vijgen uit De Perzische Keuken van Yasmin Kahn delen! Dit is een licht en zomers dessert, dat zowel koud als lauwwarm wordt gegeten in Tabriz. De zoete vijgen hebben een mooie contrasterende smaak hebben met de friszure smaak van de yoghurt.
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!