Pizza van zoete aardappel
Chantal Meijer

Pizza van zoete aardappel

zaterdag 28 oktober 2017
Wie houdt er niet van pizza?! Helaas is dit niet het meest gezonde (lees: vrij ongezonde) gerecht wat je kan eten. Gelukkig zijn er als antwoord op de gezonde levensstijl meerdere alternatieven gevonden. Pizza met een bodem van bloemkool wordt al steeds bekender, maar dat is niet de enige groente waarvan je een bodem kan maken. Dat kan namelijk ook van zoete aardappel! Lekker, voedzaam en gezond. Chantal van Feelgoodbyfood deelde met ons het recept!

Wat heb je nodig?
Bodem
1 grote zoete aardappel (ongeveer 300 gram)
60 gram havermout
1 tl bakpoeder
1 ei
1 tl tijm
peper en zout

Toppings
tomatensaus/puree
paar roosjes broccoli
plakjes aubergine
courgette
cherrytomaatjes
ui
1 tl tijm
rucola

Hoe maak je de pizza?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de zoete aardappel, snijd in blokjes en kook gaar tot de zoete aardappel zacht is. Laat afkoelen. Doe de zoete aardappel in een schone theedoek en knijp als het vocht eruit. Vermaal de havermout tot meel met een staafmixer en klop het ei luchtig. Meng de zoete aardappel, havermoutmeel, ei, bakpoeder en de kruiden met je handen tot een ‘deeg’. Leg bakpapier op een bakplaat en smeer deze in met olijfolie. Schep hier het deeg op en maak er met je handen (of de bolle kant van een lepel) een pizzavorm van. Rechthoekig, vierkant, rond.. hoe jij het wil. Zorg dat de bodem niet te dik is, eigenlijk gewoon net zoals een pizza. Bak de bodem 30 minuten in de oven. Haal de bodem uit de oven, draai deze om (zo wordt je pizza knapperiger) en beleg met de toppings. Kruid eventueel met nog wat tijm of oregano en bak de pizza nog 15-20 minuten in de oven. De bodem moet lekker krokant zijn en de groenten gaar. Garneer met rucola of andere verse kruiden.

Heb jij dit recept van Feelgoodbyfood gemaakt? Verras ons met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

3 Reacties

Sorry, havenmeester moet natuurlijk havermeel zijn.

12:05 19 januari 2024

De pizza van zoete aardappel is geweldig lekker. Bedankt voor dit lekkere recept. Ik heb alleen een probleempje met het uitrollen van het deeg. Klopt het dat het zo plakkerig is? Het blijft aan mijn handen kleven. Heb er de tweede keer al minder ei en meer havenmeester in gedaan maar dan nog is het moeilijk uitrollen? Hoor graag of dit makkelijker kan?

12:05 19 januari 2024

Lijkt me top: gezond alternatief, snel klaar. Wat wil je nog meer? Vraagje: stoom je de groenten enkele minuten voor of gaan ze rauw (met gevaar ongezonde kooktechniek door 'verkoling' van bijv. broccoli)?

12:05 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.