Print Friendly, PDF & Email

Dat bakken zonder boter niet moeilijk is, laat ik je maar al te graag zien. Vandaag ga ik de ultieme uitdaging aan en maak een botercrème zonder boter met Flora Plant. Ik grijp iedere reden aan om te bakken, maar vandaag hebben ik al helemaal een goed excuus. Ik vier namelijk vandaag mijn 30ste verjaardag en wie jarig is trakteert! Daarom vandaag het recept voor feestelijke citroen-maanzaad cupcakes met plantaardige vanille botercrème.

HOERA!
Het koelschap heeft een nieuwe aanwinst: Flora Plant! Het aanbod van plantaardige producten blijft maar groeien en daar ben ik ontzettend blij mee. In een recent uitstapje naar de supermarkt viel mijn oog op de felgekleurde verpakkingen van Flora Plant in vrolijk rood en blauw. Reden genoeg om deze nieuwkomer te proberen! Dit 100% plantaardige alternatief voor roomboter is net zo lekker, maar een stuk beter voor het milieu, daar hou ik van 🙂 Zo is Flora Plant 2-3 keer minder belastend voor het milieu dan roomboter gemaakt van zuivel. 2-3 keer! Onder het motto “als boter, maar beter” meehelpen aan de plantaardige revolutie, daar draag ik graag aan bij.

Ingrediënten
voor 12 cupcakes
350 g bloem
350 ml sojamelk
125 g Flora Plant
150 g witte basterdsuiker
2 citroenen, rasp en 2 el citroensap
1 el maanzaad
1 el appelazijn
2 tl bakpoeder
½ tl baksoda
½ mespunt zout

voor de botercrème
250 g Flora Plant
350 g poedersuiker
50 ml sojamelk
1 tl vanille-extract

extra nodig
12 papieren vormpjes
1 muffinvorm (voor 12 stuks)
1 handmixer

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C en verdeel de papieren vormpjes over een muffinvorm.
  2. Doe de sojamelk samen met de appelazijn in een maatbeker en zet apart.
  3. Doe voor het beslag de witte basterdsuiker, Flora Plant, citroensap en -rasp in een kom en klop het geheel luchtig met de handmixer. Voeg beetje bij beetje het sojamelk-appelazijnmengsel toe en klop tot één geheel. Let op: wanneer je het appelazijnmengsel toevoegt lijkt het alsof je klontjes krijgt, deze verdwijnen echter wanneer je de droge ingrediënten toevoegt.
  4. Zeef de bloem, het bakpoeder, baksoda en zout boven de kom en voeg ook het maanzaad toe aan de beslagkom. Vouw de droge ingrediënten langzaam met een spatel door de natte ingrediënten. Let op: ga niet roeren, anders worden de cupcakes niet luchtig vanbinnen.
  5. Verdeel het beslag over de papieren vormpjes en bak de cupcakes in 20 minuten gaar. Laat de cupcakes daarna afkoelen.
  6. Doe ondertussen voor de botercrème Flora Plant in een kom en klop met een handmixer luchtig. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix de ingrediënten 3 minuten op middelhoge snelheid. Voeg sojamelk en vanille-extract toe aan het boter-poedersuikermengsel en mix nog 5 minuten op middelhoge stand totdat de botercrème luchtig is.
  7. Doe de botercrème in een spuitzak en bewaar deze minimaal 30 minuten in de koelkast zodat deze op kan stijven.
  8. Spuit wanneer de cupcakes volledig zijn afgekoeld de botercrème over de cupcakes en serveer direct.

Heb jij al eens gebakken met Flora Plant? Ken jij een recept met plantaardige boter dat wij zeker moeten maken? Verras ons met een foto van jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Plantaardige citroen-maanzaad cupcakes met botercrème
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)