Print Friendly, PDF & Email

Kerst ziet er dit jaar ongetwijfeld anders uit dan voorgaande jaren, maar wij pakken net als ieder ander jaar hoe dan ook uit! Of er nu familie langskomt die aanschuift aan een volledig gedekte tafel, of dat je kiest voor een comfortabele Kerst; met dit feestelijke hoofdgerecht maak je je naasten blij. Naast dat het er mooi uitziet kun je dit gerecht ook goed voorbereiden. Zo kun je ultiem genieten van het (beperkte) gezelschap! Het hoofdgerecht: pompoengnocchi met zelfgemaakte pestosaus, frisse ricotta en notenkruim!

Monini BIOS olijfolie
De Monini olijfolie komt uit de Italiaanse regio Umbrië. Monini is een familiebedrijf dat al sinds 1920 olijfolie produceert. Op de heuvels van de oude boomgaard staan ruim 6.500 bomen. Door de verschillende olijfboomtypes kunnen er verschillende soorten olijfolie worden geproduceerd. Van milde neutrale varianten tot olie met een (kruiden)smaakje of extra vergine olijfolie met een sterkere, iets bittere en soms peperige smaak. De Monini BIOS olijfolie is fris, fruitig en licht pittig. Lekker om brood in te dippen, als basis van dressings, of om een heerlijke pestosaus mee te maken!

Ingrediënten
voor 4 personen

Pompoengnocchi:
1 flespompoen (van ongeveer 1,3 kg of 600 g gekookte pompoen)
400 g bloem
200 g vastkokende aardappels
zout en peper

Pestosaus:
40 g rucola
40 g Parmezaanse kaas
50 ml Monini BIOS olijfolie
¼ tl gedroogde chilivlokken

Overig:
1 teentje knoflook
½ pistoletje
350 g paddenstoelen
100 g ricotta
50 g ongebrande walnoten
15 g salie
zonnebloemolie

Bereidingswijze

Voor de pompoengnocchi:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Verwijder de schil van de aardappels en flespompoen en verwijder de zaadlijsten van de pompoen. Snijd de groenten in blokjes van 2 x 2 centimeter en verdeel deze over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster de pompoen 25 minuten in de oven.
  3. Verdeel de bloem over het aanrecht en haal de geroosterde aardappel en pompoen door een aardappelpers terwijl ze lauwwarm zijn. Meng de bloem en de groenten door elkaar en kneed zachtjes tot een stevige deegbal. Bewerk de deegbal niet te enthousiast maar doe dit zachtjes, tot de ingrediënten gemengd zijn en een bal vormen.
  4. Pak een stuk deeg en rol hier een lange sliert van met een doorsnede van 2 centimeter. Snijd de sliert met een botermesje in stukjes van 1 centimeter lang. Verdeel de gnocchi’s die af zijn over over een bakplaat die bedekt is met een laagje bloem en blijf deze stap herhalen tot het deeg op is.
  5. Rol wanneer je het klassieke streepjespatroon op de gnocchi wilt, met de achterzijde van een vork, over de breedste kant van de gnocchi. Let op! Dit hoeft niet, zonder smaken ze net zo lekker.
  6. Zet de bakplaat met pompoengnocchi’s minimaal 1 uur in de koelkast zodat ze stevig worden.

Voor het notenkruim:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Hak de walnoten en het pistoletje grof in een keukenmachine, verdeel dit over een met bakpapier beklede bakplaat en giet hier een beetje zonnebloemolie over.
  3. Rooster het notenkruim 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Voor de pestosaus:

  1. Houd een handje rucola apart en doe de rest samen met de Parmezaanse kaas in een keukenmachine en blend tot een grof geheel.
  2. Giet de olijfolie, terwijl je de pestosaus laat draaien, langzaam in de keukenmachine totdat er een romige pestosaus is ontstaan. Breng de pestosaus op smaak met chilivlokken en zet apart.

Voor het opmaken van het gerecht:

  1. Haal de gnocchi’s uit de koelkast en kook ze in een pan met ruim kokend water totdat ze boven komen drijven. Dit is het teken dat de gnocchi’s gaar zijn. Haal de gnocchi’s uit de pan, verhit zonnebloemolie in een koekenpan en bak de gnocchi’s aan beide kanten totdat ze een goudbruine kleur hebben gekregen.
  2. Snijd de knoflook in dunne plakjes en de salie in dunne reepjes. Bak de knoflook en salie samen met de paddenstoelen (zonder olie) op hoge temperatuur 3-4 minuten totdat ze goudbruin zijn geworden.
  3. Verdeel de pompoengnocchi over de borden en verdeel hier de achtergehouden rucola, verse ricotta, pestosaus en het notenkruim over.
  4. Serveer direct. Eet smakelijk!

Tip! Heb je pompoengnocchi over? Vries de gnocchi op een bord of bakplaat met een laagje bloem in. Verplaatst de bevroren gnocchi vervolgens naar ziplocks of een ander bewaarbakje en bewaar in de vriezer.

Heb jij dit overheerlijke feestdagen gerecht gemaakt? Deel een foto van jouw creatie met ons via Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Pompoengnocchi met paddenstoelen, zelfgemaakte pestosaus, frisse ricotta en notenkruim
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!