Print Friendly, PDF & Email

Food waste voorkomen en groenten optimaal benutten, dat staat centraal in ‘no waste groenten‘, het nieuwe kookboek van Sophie Gordon. Wij mochten dit recept voor een salade van bietenblad en gierst uit haar boek vandaag met jou delen! Dit gerecht kun je serveren als bijgerecht, maar dient ook goed als hoofdgerecht! Verdubbel dan alleen even het recept 😉 Pssst.. eerder deelden we al onze review over dit kookboek, die lees je hier!

Ingrediënten
voor 4 personen
6 verse vijgen, in vieren
4 kleine of 2 grote bieten inclusief blad
4 bosuien, fijngesneden
1 bos snijbiet, fijngesneden
1 citroen, het sap
1 appel, in dunne partjes
200 g gierst
10 g dille, fijngesneden
5 g sesamzaad
5 zonnebloempitten
1 el olijfolie
zout en peper

voor de dressing
2 teentjes knoflook, geperst
1 citroen, het sap en de helft van de schil
5 g dille, fijngesneden
4 el tahin
2 el sojasaus
1 el ahornsiroop
1 el grove mosterd

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de bladeren van de bieten af en leg apart. Bestrijk de bieten met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de bieten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 55 minuten (afhankelijk van de grootte van de bieten) of totdat de bieten zacht zijn van binnen.
2. Snijd de bietenbladeren fijn en schenk het citroensap erover en masseer het bietenblad. Zet apart.
3. Bereid de gierst volgens de instructies op de verpakking en breng op smaak met zout en peper
4. Doe de gierst, snijbiet en bietenbladeren in een mengkom en voeg de bosui, dille, appel, en de helft van de vijgen, zonnebloempitten en sesamzaad toe. Breng op smaak met zout en peper en hussel voorzichtig om.
5. Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kom en breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel een scheutje water toe als de dressing te dik is.
6. Haal de bieten uit de oven en laat even afkoelen, snijd ze dan in grove stukken en voeg ze toe aan de salade. Voeg driekwart van de dressing toe en hussel om.
7. Verdeel de salade over een serveerschaal en bestrooi deze met de overgebleven vijgen en de dressing. Garneer met de overgebleven zonnebloempitten en sesamzaad. Geniet ervan!

Heb jij dit recept geprobeerd? Of heb jij een ander favoriet recept uit het kookboek ‘no waste groenten‘? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd! 

no waste groenten
Bol.com | Libris
Sophie Gordon 
 
€32,50 | Good Cook

Review: No waste groenten

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Salade van bietenblad en gierst
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time