Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Het leuke aan empanadas is dat je ze kunt vullen met wat je maar wilt. Zo kun je het kliekje van gister gebruiken of bijvoorbeeld met een groente die over de datum dreigt te gaan. Belangrijk is dat je de vulling klein hakt en dat de groente nog een beetje bite houdt na het bakken. Daarom vindt Jessica Koomen doperwten ideaal in dit empanada recept uit ‘Seasons moestuin’; ze geven een lekkere bite en je krijgt ook direct eiwitten binnen. Daar zijn wij het helemaal mee eens! 

Ingrediënten 
voor 6 stuks 
12 takjes peterselie
1 ei
1 teentje knoflook
1 rode paprika  
1 middelgrote ui
150 g verse doperwten
100 g speltbloem + extra om te bestuiven
40 g boter
2 el koud water
2 tl milde olijfolie
2 tl sesamzaadjes
⅛ tl gerookte-paprikapoeder
2 cm gember
zeezout
mespunt saffraan   

Bereidingswijze
1. Klop in een kommetje het ei lichtjes los en meng de helft ervan met de speltbloem, het water, de boter, wat zout en de saffraan in een kom goed door elkaar. Leg een vochtige doek over de kom en laat het deeg 30 minuten in de koelkast rusten.
2. Snipper de ui. Hak de gember en knoflook fijn. Snijd de rode paprika in kleine blokjes van een ½ bij ½ centimeter en hak de peterselie fijn. Houd het blad van de peterselie apart. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de gehakte groenten samen met ¼ theelepel zout en het gerookte-paprikapoeder tot ze beetgaar zijn. Voeg de verse doperwten en gehakte peterselieblaadjes toe en bak nog 2 minuten. Laat het mengsel iets afkoelen. 
3. Verwarm de oven tot 200°C. Haal het deeg uit de koelkast, bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit zodat je er zes rondjes uit kunt steken. Gebruik hiervoor een steekring of een schoteltje met een doorsnee van 12 tot 13 centimeter. Schep de vulling op de onderste helft van het deegrondje en houd 1½ centimeter aan de rand vrij. Bevochtig de onderste rand, sla de bovenste helft over de vulling en duw de rand dicht. Bestrijk het deeg met het resterende ei en bestrooi met de sesamzaadjes.
4. Bak de empanadas in de oven gaar in 20 minuten.   

Heb jij dit recept uit ‘Seasons moestuin’ zelf gemaakt? Tag ons in een foto op Instagram via @dehippevegetarier of #dehippevegetarier. Of laat het ons weten in een reactie op het blog of Facebook. Wij zijn benieuwd! 

Seasons moestuin
Bol.com | Libris.nl
Jessica Koomen
€34,99 | Nijgh & Van Ditmar
ISBN 978 90 388 1061 4
Seasons moestuin

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Seasons moestuin: Doperwten empanadas
Published On
Total Time