Print Friendly, PDF & Email

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: Banbury cakes uit het kookboek Brits Bakboek van Regula Ysewijn.

Banburry cakes
Banbury cakes lijken erg op Eccles cakes, maar zijn veel ouder. Eccles cakes zijn rond, en Banbury cakes zijn ovaal. Het is ook zeker geen cake, maar eerder een zoet pasteitje.

Ingrediënten
Voor 10 kleine of 5 grote cakes
Voor het snelle bladerdeeg:
240 g boter, in blokjes
240 g bloem
½ el zeezout
130 ml water, ijskoud
bloem, om te bestuiven
1 eigeel + 1 el melk, om te decoreren
fijne witte suiker, ter garnering

Voor de vulling:
60 g cakekruim (overschot van andere baksels)
60 g krenten
50 gekonfijte citrusschil
¼ tl nootmuskaat, gemalen
¼ tl kruidnagel, gemalen
¼ tl foelie, gemalen
¼ tl kaneel, gemalen
100 g appelmoes

Bereidingswijze

  1. Plaats de boterblokjes een halfuur in de vriezer. Doe de bloem en het zout in de kom van de mixer. Neem de boter uit de vriezer, haal door de bloem in de kom zodat de boter niet aan het mes gaat kleven.
  2. Blend twee keer kort een seconde, voeg de helft van het water toe, puls drie keer kort en voeg dan de rest van het water toe en puls zes keer.
  3. Bestuif je werkblad met bloem en stort het deeg erop uit. Duw samen met je handen maar kneed niet, de stukken boter die zichtbaar in het deeg zitten moeten behouden blijven.
  4. Bestuif het deeg met wat bloem en duw plat in een vierkant met de deegrol. Vouw nu in drie delen zoals een brief. Plet lichtjes met de deegrol en vouw weer in drieën in de tegenovergestelde richting. Verpak in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Het deeg wordt gemarmerd met boter en dat is de bedoeling.
  5. Herhaal deze stap drie keer en haal dan voor gebruik uit de koelkast en rol uit tot de dikte van een euromunt.
  6. Verwarm je oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  7. Haal het cakekruim door een fijne zeef. Doe het kruim, de krenten, gekonfijte schil en specerijen in een kom en vermeng met de appelmoes tot alles mooi samenhangt.
  8. Snijd rondjes uit met een uitsteekvorm van 9 centimeter en bestrijk het deeg met het ei-melkmengsel. Leg een eetlepel vulling op elk rondje en vouw de buitenranden links en rechts naar binnen over de vulling zoals bij een Cornish pastie. Duw het deeg samen met je vingers om het te sluiten en draai de pakketjes om met hun sluiting naar beneden.
  9. Plaats op de bakplaat en snijd de bovenkanten drie keer in. Bestrijk nu de bovenkant met het ei-melkmengsel en besprenkel met de fijne suiker.
  10. Bak 20-25 minuten of tot de Banbury cakes goudkleurig zijn.

Wat is jouw favoriete guilty pleasure recept? Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Birts Bakboek
Regula Ysewijn
Uitgeverij: Carrera
ISBN: 9789048846894
Prijs: €31,99

Summary
recipe image
Recipe Name
Banbury cakes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time