Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan deze cravings gehoor te geven, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: sinaasappel ricotta-cheesecake met frambozen uit Het makkelijke bakboek van Rutger van den Broek, bekend van Heel Holland Bakt!
Ingrediënten
Voor 12-14 punten
Voor de bodem
225 g kandijkoeken, verkruimeld
75 g boter, gesmolten
Voor de cheesecake
300 g roomkaas, op kamertemperatuur
225 g witte basterdsuiker
rasp van 1 sinaasappel
merg van ½ vanillestokje
750 g ricotta, op kamertemperatuur
4 eieren, op kamertemperatuur
30 g maïzena
Verder nodig
boter, om mee in te vetten
250 g frambozen
Bereidingswijze
-
- Verwarm de oven voor op 130 °C. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met boter.
- Meng de koekkruimels met de gesmolten boter en verdeel het mengsel gelijkmatig over de vorm. Druk de kruimels stevig aan met de bolle kant van een lepel.
- Doe de roomkaas, witte basterdsuiker, sinaasappelrasp en het vanillemerg in een kom en roer dit door. Voeg vervolgens de ricotta, eieren en maïzena toe en meng alles tot een glad geheel. Dit kan met een handmixer met gardes, maar ook gewoon met een garde. Schep het cheesecakemengsel op de bodem en strijk de bovenkant glad.
- Zet op de bodem van de oven een (oven)schaal met wat kokend water. Dit zorgt ervoor dat de cheesecake mooi bakt. Bak de cheesecake 1 ¼ tot 1 ¾ uur. De bovenkant mag nog iets wiebelen als hij uit de oven komt. Laat afkoelen en zet minimaal 4 uur in de koelkast.
- Garneer de afgekoelde cheesecake voor het serveren met de frambozen.
Wat is jouw favoriete guilty pleasure recept? Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! We zijn ontzettend benieuwd!
Het makkelijke bakboek
Rutger van den Broek
Uitgeverij: Carrera
ISBN: 9789048842827
Prijs: €22.50






Gisteren dit recept voor een kerstmaaltijd uitgeprobeerd, het was een groot succes! De bodem was alleen zachter dan ik gewend ben van cheesecake, hebben jullie een tip daarvoor? Ook zat er na het afkoelen een grote barst door het midden van de cheese, daar een tip voor?
Hoi Lianne, wat leuk om te horen dat jij de sinaasappel ricotta-cheesecake op tafel hebt gezet tijdens de feestdagen! Wat betreft de bodem van de taart, het klopt dat deze inderdaad iets zachter is dan je gewend kan zijn. Je zou, voor een stevigere bodem eventueel wat suiker kunnen toevoegen, ongeveer 25 g en een mespuntje zout. Dat wil de bodem nog wel eens verharden. Of kiezen voor een combinatie van de koekjes met ongeveer 50-60 g kokosolie. De scheur kan gebeuren doordat de taart te snel teruggekoeld wordt maar het zou ook zomaar pech kunnen zijn, helaas hebben wij hier ook zo af en toe last van. Groetjes, Lieske