Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: speculaas! Dit Hollandse koekje past perfect bij de feestelijke wintermaanden. December zit er natuurlijk al aan te komen! Met dit recept kun je kiezen uit gewone of dikke speculaas. Om deze te eten moet je mond extra moeite doen en daar zit dan ook de truc! Door meer kauwen komt de smaak beter vrij. Wij mochten dit recept uit Niet zomaar… Koekjes! met je delen!

Ingrediënten
Voor dikke speculaas
825 g boter
625 g cassonade
625 g suiker
190 g water
15 g kaneel
12 g speculaaskruiden
8 g zout
2 kg bloem
8 g bicarbonaat
10 g bakpoeder
alkali
amandelen (optioneel)
garneerglazuur (optioneel)
marsepein (optioneel)

Gewone speculaas
700 g boter
1,6 kg cassonade
300 g water
20 g kaneel
2,5 kg bloem
30 g bicarbonaat
amandelen (optioneel)
garneerglazuur (optioneel)
marsepein (optioneel)

Bereidingswijze
Meng de boter met de suiker. Voeg het water toe. Meng de smaakstoffen eronder.
Kruimel de gezeefde bloem met de overige grondstoffen eronder. NB: bereid het deeg een paar dagen op voorhand, zodat de
smaakstoffen en de werkende stoffen goed tot ontwikkeling kunnen komen.

Deze speculaas wordt gebruikt om poppen te maken. Een andere vorm kan natuurlijk ook! Verwarm de oven voor op 180 °C. Druk het deeg in de vorm(en) en snijd met een nylondraad het overtollige deeg weg. Draai de vorm(en) om op een bakplaat. Werk eventueel af met een paar amandelen. Bak de koekjes tot ze gaar zijn*.

Leg de vorm(en) na het bakken onmiddellijk op roosters en laat afkoelen. Werk eventueel af met garneerglazuur en marsepein.

*Hoe zie je dat je koekjes gaar zijn? 

Doordat elke oven en elk koekje anders is, is het moeilijk om een baktijd aan te geven. Koekjes zijn snel gebakken, dus houd je oven in de gaten. Let wel op dat je niet de ovendeur open doet tussentijds! Maar hoe moet je dan zien of je koekjes gaar zijn? Dit zijn de dingen waar je op moet letten volgens het boek Niet zomaar… Koekjes!:

  • Kleur: de randjes moeten een mooie, goudbruine kleur.
  • Baktijd: deze is afhankelijk de dikte en grootte van de koekjes, en van de plaats in de oven.
  • Stevigheid: Soms kun je het einde van de baktijd bepalen door de stevigheid van de koekjes. Aan de onderkant van de koekjes kun je voelen of ze stevig genoeg zijn!

Wat is jouw favoriete guilty pleasure recept? Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Niet zomaar… Koekjes!
Auteur: Danny Capon
Uitgever: Lannoo
Prijs: €27,50

Summary
Speculaas
Article Name
Speculaas
Description
Ben jij al klaar voor december? Met dit recept voor speculaas kom jij alvast in de stemming voor de feestmaanden! Ga jij ze maken?
Author