Het is weer bijna zomer en dat betekent dat het tijd is voor makkelijke gerechten die snel op tafel staan. Zo kun je maximaal genieten van de warme zomeravonden! Dit gerecht is binnen 15 minuten klaar. We delen het recept voor een plantaardige variant op een klassieker: Griekse salade met plantaardige kaasblokjes!
Goed nieuws: een nieuwkomer in het kaasschap!
SoFine heeft een 100% plantaardig en verantwoord alternatief voor feta kaasblokjes gelanceerd in de smaak ‘mediterrane kruiden’ en daar zijn wij super blij mee! Zo hoeven we nooit meer te kiezen tussen onze grote voorliefde voor kaas en het maken van een betere keuze voor mens en milieu. Wij genieten graag zo veel mogelijk, maar dit moet natuurlijk niet ten koste gaan van onze eigen gezondheid en het klimaat. Want eerlijk is eerlijk, kaas is erg lekker maar het bevat veel verzadigd vet en de milieu-impact is enorm. De productie van kaas zorgt namelijk voor een ontzettend hoge CO2-uitstoot en volgt daarmee de grootste vervuilers lam en rundvlees op de voet, waardoor kaas op de derde plaats van producten met de hoogste CO2-uitstoot komt te staan.
Een duurzaam alternatief voor feta: SoCheeze cubes
Een beter alternatief is de non-GMO biologische soja, waar de SoCheeze cubes van SoFine van gemaakt zijn. Dit plantaardige alternatief voor feta wordt gemaakt van biologische soja, wat het tevens een betere keuze maakt voor de gezondheid. So Cheeze bevat namelijk in vergelijking met reguliere feta veel minder calorieën, verzadigd vet. Tip! De SoCheeze cubes zijn ook lekker in couscous- of pastasalade, een warm pastagerecht of voor op een plantaardige borrelplank 😉 Daarnaast gebruiken wij de gemarineerde olie van de SoCheeze cubes om de saladedressing voor onze Griekse salade mee te maken, deze kun je ook gebruiken om mee te koken.
Ingrediënten
voor 4 personen (voor 6 personen als bijgerecht)
250 g kleine komkommer
250 g cherrytomaten
250 g SoFine SoCheeze blokjes Mediterrane Kruiden, exclusief verkrijgbaar bij grotere Albert Heijn winkels in het kaasschap en AH online, voor €2,59 per bakje van 250 gram
200 g orzo
2 gele paprika’s
1 rode ui
100 g kalamata olijven zonder pit
15 g platte peterselie, fijngesneden
2 el rode wijnazijn
½ tl gedroogde oregano
1 teentje knoflook, geperst
Bereidingswijze
- Kook de orzo in ruim water in 11 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen in een kom tot later gebruik.
- Snijd de komkommer in plakjes, halveer de cherrytomaten, snijd de rode ui in ringen, verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Doe de gesneden groenten samen met de kalamata olijven en fijngesneden peterselie in een ruime kom en voeg hier de SoFine SoCheeze blokjes Mediterrane Kruiden aan toe. Bewaar de zonnebloemolie marinade uit de verpakking voor later gebruik.
- Doe voor de dressing de rode wijnazijn, gedroogde oregano en knoflook in een schaaltje en voeg hier drie eetlepels van de SoCheeze zonnebloemolie marinade aan toe. Meng de dressing, proef en breng op smaak met zout en peper.
- Voeg de gekookte orzo en de dressing toe aan de kom met de salade, hussel het geheel goed door en verdeel de Griekse salade over borden of een mooie grote schaal met serveerbestek.
Getest: SoCheeze cubes
Natuurlijk ben jij hartstikke benieuwd hoe de SoCheeze blokjes Mediterrane Kruiden van SoFine nu eigenlijk smaken en daarom delen we hier ons oordeel! Omdat deze nieuwkomer in het kaasschap het allereerste alternatief op feta is, krijgt deze van ons sowieso al extra punten, want het idee alleen is al gewoon tof! De plantaardige blokjes zijn gemaakt van non-GMO biologische soja, waaraan zonnebloemolie, zout, citroensap, water, azijn en verse kruiden waaronder basilicum, peterselie, salie, oregano en lavendel zijn toegevoegd. Hierdoor is het label van de SoCheeze cubes ontzettend clean, want wij herkennen simpelweg ieder ingrediënt. Wanneer we kijken naar de allergenen kan iedereen deze plantaardige blokjes eten, tenzij je intolerant bent voor soja (het hoofdingrediënt). Dan de smaak: de blokjes smaken ontzettend als feta! De blokjes zijn doordrongen met smaak door de kruidige marinade en hierdoor erg goed op smaak. Dat we in tegenstelling tot feta oneindig van deze blokjes kunnen snoepen is een bijkomend voordeel, de plantaardige blokjes bevatten namelijk veel minder calorieën, verzadigd vet en juist meer voedingsvezels #winning. Ons oordeel: wij worden heel erg blij van de SoCheeze cubes omdat ze niet alleen lekker maar ook een duurzamer alternatief zijn. Daarnaast kunnen we de marinade op basis van zonnebloemolie en kruiden gebruiken als dressing of erin bakken; hoera voor no waste!
Heb jij de SoCheeze cubes al gespot in het kaassschap? Of heb je zelfs al gekookt met de SoCheeze cubes? Verras ons met een foto van jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!






Reactie verzenden