Elke dag sta ik met groenten in de keuken, maar als ik eerlijk ben weet ik heel vaak niet hoe deze precies groeien en geoogst worden. Wat is het Nederlandse seizoen? Groeien ze onder de grond of aan een plant? Ik wil het voor eens en voor altijd weten, dus ging ik langs bij de telers Van Eigen Bodem. Vandaag alles over courgettes, van grond tot bord!
Wil je geen filmpje missen? Abonneer je dan nu op VEGGIE!
Van zaadje tot plant
Een courgette groeit aan een courgetteplant. Courgetteplanten worden geteeld in de kas en op het land. In Nederland worden ze veelal geteeld in kassen, omdat courgettes het best groeien bij warme temperaturen. Om een courgette plant te kweken, wordt een zaadje (de pitjes in een courgette) in de grond geplant. Het zaadje gaat zich ontkiemen. De wortels groeien dan de bodem in, maar het plantje groeit naar boven, de grond uit. De kiem van de courgette groeit heel snel, waardoor je ook laat in het seizoen nog kunt zaaien. Als het zaadje ontkiemd is, groeit dat tot een plant met nog maar één stengel, waar twee blaadjes aan gaan groeien. Die stengel wordt steeds groter en daarnaast groeien er nog meer stengels met bladeren uit de grond. Vervolgens komen er ook knoppen aan de stengels, die zich uitvouwen tot grote gele bloemen. Onder die bloemen groeien vervolgens de courgettes. Van het planten tot het bloeien duurt ongeveer drie weken.
Bestuiven
Er zijn twee soorten courgettebloemen: mannelijke en vrouwelijke bloemen. Dit is letterlijk het bloemetjes en bijtjes verhaal! De bijen gaan op zoek naar nectar en krijgen vervolgens in de bloem stuifmeelkorrels van de mannelijke bloem op hun rug. Als ze vervolgens naar de vrouwelijke bloem vliegen, komen die stuifmeelkorrels op de stamper van de bloem. Zo wordt de bloem bestoven. Leuk om te weten: deze bloem is maar enkele uren open, in die korte tijd moet het dus gebeuren! In de kas zijn er echter niet genoeg insecten om dit natuurlijke proces te verzorgen. Daarom helpt de teler een handje door met een kwastje de stuifmeelkorrels van de mannelijke bloem op de stamper van de vrouwelijke bloem te vegen.
Duur van het telen
Het duurt enkele maanden voordat een zaadje uitgegroeid is tot een volwaardige plant. Als de vrouwelijke bloem bestoven is, kan de courgette gaan groeien, onder de vrouwelijke bloem. Uit de mannelijke bloemen groeien ook courgettes, maar die worden spits van vorm en blijven slechts twee dagen goed. Onverkoopbaar in de supermarkt dus. De courgette groeit tussen de stam en de bloem. De bloem aan het uiteinde verschrompelt, maar de courgette groeit verder. De groei van een courgettebloem tot een volwaarde courgette enkele dagen. Als ‘ie rijp is, kan de courgette geoogst worden. Dit is het beste als ze 15 centimeter zijn en ongeveer 350 gram. Anders wordt de kwaliteit al snel minder.
Oogst
Er kunnen wel 30 courgettes aan één plant tegelijkertijd groeien. Hoe meer (jonge) courgettes je plukt, hoe meer ruimte en energie er is voor andere courgettes om te groeien. Als je ze echter niet plukt, zal de plant maar weinig courgettes geven. Het oosten van de courgettes gebeurt door ze met een mesje los te snijden bij de steel van de plant. Vervolgens worden deze met de hand gesorteerd, omdat een machine ze teveel beschadigt.
Seizoen
Courgettes worden geteeld van januari tot en met november. De eerste teelt wordt in januari geplant en loopt tot eind juni. De tweede teelt loopt van eind juli tot eind november.
Gezondheid
Courgettes zijn ontzettend gezond. Ze behoren zelfs in de top 3 van groenten qua hoeveelheid goede voedingsstoffen. Er zitten namelijk veel vezels in, vitamine C en foliumzuur. Daarnaast weten we allemaal dat wortels goed zijn voor je ogen, maar wist je ook dat courgettes nóg beter zijn? De groenten bevatten allebei veel vitamine A, maar de courgette bevat nog meer stofjes die je ogen goed kunnen gebruiken. Daarnaast bevat de courgette ook veel antioxidanten, die ook bij het invriezen of stoven behouden blijven!
Courgette weetjes
- De bijnaam van de courgette is zomerpompoen. Courgette is dan ook familie van de pompoen en de komkommer.
- Jonge courgette dragen nog bloemblaadjes, die eetbaar zijn. In Italië en Griekenland is deze ‘courgette fleur’ zelfs een delicatesse.
- De kleur van een courgette varieert tussen roomwit, geel, lichtgroen en donkergroen. In Nederland eten we vooral de donkergroene variant.
- Courgette moet je buiten de koelkast bewaren. Zo rijpt ‘ie na en krijgt ‘ie nog meer smaak.
- Er zijn ook ronde en platte courgettes: de Pattisson.
- Het vruchtvlees bevat weinig water en kun je daarom goed bakken en stoven. Check voor inspiratie onze courgette recepten!
Wist jij dat courgettes op deze manier groeien? Heb je iets nieuws geleerd? Of een heerlijk courgetterecept dat je graag wilt delen? Laat het ons weten via een reactie onder dit artikel of via Facebook of Instagram. We zijn heel benieuwd!
Bron:
Vaneigenbodem.nl
Verseoogst.nl
Mooiemoestuin.nl
Dank aan Shutterstock voor de foto van de courgetteplant van Romiri. Je downloadt de foto hier.

Heel interessant.
Dankjewel.
Ik zocht of courgette s tengels ook eetbaar zijn.
Daarover heb ik jammeér genoeg niets gevonden.
Hi Suzanne,
Van de courgette kun je alles eten, of er bouillon van trekken.
Liefs, Jitske
Ben dol op courgette, heeft zoveel mogelijkheden.
Gebruik ze vooral in stoofpotten met peulvruchten en andere groenten.
Wist niet dat ze zo gezond waren, alweer wat geleerd.
Mooi hoor! Is de bodem een natuurlijke bodem waar van alles genoeg in zit? ( mineralen en sporen)