Print Friendly, PDF & Email
2.6/5 - (8 stemmen)

Zoals jullie weten bespreken wij graag de verschillende wereldkeukens met jullie. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Vandaag is het de beurt aan de Israëlische keuken. Uit het boek TLV van Jigal Krant, delen we met jullie het heerlijke recept voor choemoes!

‘Het luistert nauw bij choemoes. Het gerecht is een briljant samenspel van niet meer dan vier hoofdingrediënten, plus wat water en zout. Dat betekent dat er geen ruimte is voor gemakzucht of frivoliteiten. Gebruik nimmer kikkererwten uit een potje. Je zal het er niet aan afzien – een prutje is een prutje – maar het verschil in smaak en textuur met zelfgekookte erwten is enorm. Bovendien, zo veel extra werk is het niet. Je moet alleen een avond van te voren bedenken dat je de volgende dag zin hebt in choemoes, want gedroogde kikkererwten kan je pas koken als ze een poos hebben staan weken. Bega niet de klassieke fout om olijfolie door je choemoes te mengen. Daarvan wordt hij rullig van in plaats van romig. Pas bij het serveren besprenkelen we de choemoes met olijfolie.’ –Jigal Krant

Ingrediënten
Voor 6 personen
250 g gedroogde kikkererwten
2 zakjes baksoda (à 5 g)
2 tenen knoflook, geperst
225 g rauwe techina (sesampasta)
sap van 1 tot 1,5 citroen
1 tl zout
1 takje bladpeterselie
snuf paprikapoeder

Bereidingswijze

  1. Week de kikkererwten minstens 12 uur in ruim water met een zakje baksoda erin opgelost. Giet af en breng de erwten met schoon water en het tweede zakje baksoda aan de kook. Zorg dat ze ongeveer 3 centimeter onder staan. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag. De erwten zijn klaar als ze uit elkaar beginnen te vallen. Ga uit van ongeveer 45 minuten, maar schrik niet als het twee keer zo lang duurt. De ene kikkererwt is zogezegd de andere niet. Vis halverwege 1 eetlepel beetgare kikkererwten uit de pan, om mee te garneren. 
  2. Vang bij het afgieten van de kikkererwten het kookvocht op. Pureer de erwten als ze enigszins zijn afgekoeld in de keukenmachine en voeg de knoflook, rauwe techina en het sap van 1 citroen toe. Laat de keukenmachine minstens 10 minuten draaien. Voeg kleine scheutjes kookvocht toe om de choemoes te verdunnen, maar laat hem net iets dikker dan de smeuïge puree die hij uiteindelijk moet worden.
  3. Breng op smaak met ongeveer een theelepel zout en misschien nog wat citroen-sap. Goed proeven is cruciaal! Pas als de choemoes perfect op smaak is, verdun je die met nog wat kookvocht tot zijn gewenste dikte.
  4. Bewaar de choemoes, als je die niet gelijk serveert, afgedekt in de koelkast en proef voor het opdienen nog eens. Meestal is er extra zout en citroensap nodig voor de smaak en een scheutje kookvocht voor de consistentie.
  5. Smeer de choemoes met de bolle kant van een lepel mooi uit over een bord. Vorm een kratertje in het midden. De truc is om de lepel stil te houden en het bord te draaien. Plaats de apart gehouden kikkererwten in het kratertje en vul met olijfolie. Mocht je vergeten zijn om kikkererwten achter te houden, trek dan gerust een klein blikje kikkererwten open. Voor het garneren kan dat geen kwaad. Bestrooi met fijngehakte blaadjes peterselie en paprikapoeder.

Heb jij dit recept gemaakt, of een ander recept uit TLV? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

TLV
Jigal Krant
Uitgever: Nijgh & van Ditmar
ISBN: 9789038803548
Prijs: €20,-

 

Summary
Recipe Name
De Israëlische keuken: authentieke choemoes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)