Dit is een recept voor fluffy groene pannenkoeken. De hartige pannenkoeken met spinazie, knoflook, een sjalotje en kruiden erin maken het gezond én lekker. Fijne bijkomstigheid is dat je de pompoenchips prima kunt maken als het beslag staat te rijzen!
Wat heb je nodig voor de pannenkoeken?
2-3 personen
Voor het beslag
1 sjalot
1 teen knoflook
2 el extra vergine olijfolie
150 g spinazie
4 takjes peterselie
4 takjes basilicum
250 g bloem
9 g gist
250 ml lauwe melk
1 ei
peper en zout naar smaak
boter om in te bakken
Voor de chips
½ pompoen
2 el extra vergine olijfolie
zout naar smaak
Je koopt alle ingrediënten die nodig zijn in één klik op ZTRDG!
Hoe maak je de pannenkoeken?
Snipper de sjalot en snij de knoflook fijn. Verwarm een koekenpan met wat olijfolie en bak de sjalotten glazig. Voeg de knoflook toe en bak nog even kort mee. Roer de spinazie (houd wat blaadjes achter voor de garnering) door de pan en laat slinken. Schep het spinaziemengsel, de peterselie en basilicum in een keukenmachine en pureer tot een egale massa. Breng op smaak met peper en zout. Zeef de bloem in een grote kom en voeg hier de gist en een snufje zout aan toe. Giet de lauwe melk in de kom en roer dit samen met het ei goed door. Roer tot slot het spinaziemengsel er doorheen. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat minimaal een uur op een warme plek rijzen. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Snij de pompoen in flinterdunne plakken (met mandoline of aardappelschilmesje). Verdeel over een bakplaat en besprenkel met wat olijfolie. Plaats circa 4 minuten in de voorverwarmde oven of tot dat ze knapperig zijn. Houd de oven goed in de gaten. De chips mag niet te bruin worden. Bestrooi voor het serveren eventueel met wat zout. Roer het pannenkoekenbeslag nog een keer door. Verwarm een koekenpan en smelt hierin wat boter. Schep met een eetlepel (of ijsbolletjestang) drie hoopjes beslag in de koekenpan. Bak ze op laag vuur gaar en ze aan beide kanten bruin zijn. Ga door totdat het beslag op is. Serveer de groene pannenkoeken met de overige spinazieblaadjes en pompoenchips.
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!






Hi, lijkt me lekker! Voor hoeveel personen is het recept?
Hi Suzanne,
Het recept is voor 2 tot 3 personen!
Oeps nog iets, er zijn mensen bij die geen melk verdragen. Is sojamelk, rijstemelk, amandelmelk een optie? Kun je mij hierin adviseren?
Hoi Marieke, bij een lactose intolerantie zijn rijstemelk, sojamelk, havermelk en amandelmelk prima opties! Voor de zekerheid kan je het altijd nog even aan de desbetreffende personen vragen. Gewoon als dubbel check! Groetjes, Lieske
Hoi,
is dit gerecht ook koud te eten? Ik ga zaterdag voor 8 mensen koken en dit ziet er zo mooi uit!
Ik heb donderdag tijd om het te bereiden.
Hoi Marieke, dat kan! Wij vinden warm wel het lekkerst, maar het is mogelijk. Groetjes!
Lekker recept, heb volkoren bloem gebruikt en iedereen vond het heerlijk. De chips vond ik lastig crisp en niet te bruin te krijgen, tips? Is het stroop op foto? Staat nergens in t recept.
Hi Dorieke, leuk om te horen! Met die chips is het heel belangrijk om er niet te veel olie op te doen. Alleen even in kwasten bijvoorbeeld, dat kan helpen 🙂