Print Friendly, PDF & Email

Elke dag sta ik met groenten in de keuken, maar als ik eerlijk ben weet ik heel vaak niet hoe deze precies groeien en geoogst worden. Wat is het Nederlandse seizoen? Groeien ze onder de grond of aan een plant? Ik wil het voor eens en voor altijd weten, dus ging ik langs bij de telers Van Eigen Bodem. Vandaag alles over venkel, van grond tot bord!

Wil je geen filmpje missen? Abonneer je dan nu op VEGGIE!

Van zaadje tot plant
Venkel wordt geteeld in de grond. Het kan in de volle grond of onder glas worden geteeld. Venkelzaadjes moeten in een lichte zavelgrond (zand met 8 tot 25% kleideeltjes) of een humusrijke grond worden geplaatst. Dit is de meest vruchtbare grond die er is. Nee, het is niet de hummus die je op je brood smeert. Deze humus zorgt ervoor dat de grond vocht vasthoudt. Dit is belangrijk, omdat venkel slecht tegen droogte kan. Daarnaast moet venkel gelijkmatig groeien. Bij lange dagen met veel zonuren, bloeit de venkel goed. Kortere dagen vertragen de groei juist.

Groei
Het geplante zaadje van de venkel ontkiemt na 1 á 2 weken in de grond. Er groeien wortels uit en het plantje gaat uitsteken boven de grond. Het plantje, de kiem, begint te groeien tot een knol. Deze knol komt boven de grond uit. Uit de witte knol groeien groene stengels. Na drie maanden is de knol groot genoeg en kan ‘ie geoogst worden! 

Seizoen
In Nederland wordt venkel idealiter in april gezaaid en kan het in juli worden geoogst. Tot aan de vorst kan venkel eventueel geoogst worden. Het Nederlandse koele zeeklimaat is perfect voor de teelt van venkel. Daarom wordt venkel in Nederland op grote schaal geteeld. De beste temperatuur voor venkel om te groeien is tussen de 16 en 18 graden. Temperaturen boven de 24 en onder de 7 graden vertragen het groeiproces. Venkel kan dus niet tegen hitte of extreme kou. Hele droge, maar ook hele natte zomers zijn slecht voor de groei. 

Oogst
Als venkel na drie maanden wordt geoogst, wordt de knol met een mes losgesneden van de wortels. Ook worden de meeste uitstekende groene bladeren/stengels losgesneden. De venkel moet ongeveer tussen de 200 en 250 gram wegen. Een te grote venkel is niet lekker, of kan zelfs barsten.

Venkel weetjes

  • Venkel heeft een scherpe, anijsachtige smaak.
  • Het koele, droge zomerklimaat van Nederland is perfect voor de teelt van venkel. Het verbetert namelijk de smaak van de groente!
  • Bij venkel wordt er in Nederland weinig gebruik gemaakt van ‘gewasbeschermingsmiddelen’. Het is dus een ‘schone teelt’.
  • De onderkant van venkel heet ‘rokken’ en deze moet spierwit zijn en mag geen bruine vlekken bevatten.

Wist jij dat venkel op deze manier groeit? Heb je iets nieuws geleerd? Of een heerlijk venkelrecept dat je graag wilt delen? Laat het ons weten via een reactie onder dit artikel of via Facebook of Instagram. We zijn heel benieuwd! 

Bron:
vaneigenbodem.nl/venkel
venkel.nl/teelt

Dank aan Shutterstock voor de foto van venkel door Nnattalli. Je downloadt de foto hier.

 

Summary
VENKEL: van grond tot bord
Article Name
VENKEL: van grond tot bord
Description
Elke dag kook ik met groenten, maar ik weet vaak niet hoe deze precies groeien en geoogst worden. Wij zochten het uit. Vandaag alles over venkel!
Author