Print Friendly, PDF & Email

Wij zijn gek op toetjes! Wanneer er een toetje wordt bereid betekent dit vaak dat er op een avond lang wordt getafeld, oftewel: gezelligheid! Onlangs bladerden wij het kookboek ‘Smaakvol‘ van Karolien Olaerts door, toen wij dit recept voor deze chocolade-sinaascake tegenkwamen. Vandaag mogen wij dit recept met jullie delen. Voor wie ga jij dit maken?

Ingrediënten
voor vier personen
1 sinaasappel
100 g volkorenspeltmeel
100 g een-op-eensuikervervanger
50 g pure en/of melkchocolade
30 g ongezoet cacaopoeder
50 ml rijstolie (of andere neutrale olie) + extra om in te vetten
1 tl bakpoeder
½ tl natriumbicarbonaat
½ tl kaneel
een snuifje fleur de sel

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 170 °C boven- en onderwarmte.
2. Zeef het cacaopoeder bij het meel. Voeg de suikervervanger, het bakpoeder, het natriumbicarbonaat en de kaneel toe en meng de ingrediënten met een klopper (zo breng je er lucht in).
3. Schrob de sinaasappel grondig schoon en rasp de zeste eraf. Voeg deze bij de droge ingrediënten. Pers de sinaasappel uit (je hebt zo’n 120 ml sap nodig) en schenk ook het sap erbij. Voeg de rijstolie toe en roer om.
4. Hak de chocolade grof. Schep de helft door het beslag.
5. Vet 4 vuurvaste schaaltjes in en verdeel het deeg erover. Bestrooi met de overgebleven chocolade en plaats 20 à 25 minuten in de oven. Prik met een satéstokje in een cakeje: het deeg moet gebakken maar nog wel vochtig zijn.
6. Laat de chocolade-sinaascakejes 5 minuten staan, bestrooi ze indien gewenst met wat fleur de sel en serveer meteen.

TIP: Je kunt dit dessert voorbereiden door de droge ingrediënten klaar te zetten en het sinaasappelsap al te mengen met de rijstolie en de sinaasappelzeste. Houd het mengen en het afbakken voor het laatste moment, dan krijg je het beste resultaat. Het sinaasappelsap begint namelijk meteen te reageren met het natriumbicarbonaat. Het afgewerkte deeg enige tijd laten staan zou veel minder luchtige cakejes opleveren.

Heb jij ‘Smaakvol’ ook in huis? Wat is jouw lievelingsrecept? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

Karola’s Kitchen: Smaakvol
Bol.com | Libris
Karolien Olaerts
Horizon | €29,99

REVIEW: Karola's Kitchen: Smaakvol

 

Summary
Chocolade-sinaascake uit een potje
Article Name
Chocolade-sinaascake uit een potje
Description
Wij bladerden door het kookboek 'Smaakvol' van Karolien Olaerts, toen wij dit recept tegenkwamen. Wij mogen dit recept met jullie delen!
Author