Print Friendly, PDF & Email
3.7/5 - (3 stemmen)

Omdat ik wil laten zien dat vegetarische keuken oneindig veel mogelijkheden bied, besteed ik de komende weken speciale aandacht aan wereldgerechten. Diverse gerechten afkomstig uit bijzondere, internationale keukens waar vegetarisch eten een speciale plek in neemt. Deze week aandacht voor de tapas uit de Spaanse keuken met het recept voor Tartelette Idiazabal, een hartig taartje van gerookte boerenschapenkaas met verse vijgen, tijm en rode uien compote.

Tartelette Idiazabal
Idiazabal is een boerenschapenkaas die vaak hangend aan het dak van de herdershutten werd gerookt. De gerookte kazen krijgen een mooie goudbruine korst en een donkere ivoorgele binnenkant met een subtiele geur en smaak van rook en toffee en de boerenerftonen. In deze tartellete wordt de idiazabal verpakt in bladerdeeg met verse en gedroogde vijgen, tijm en rode uien compote. Een verrassende combinatie.

Ingrediënten (voor 2 personen):
– 2 rode uien, zonder schil
– 40 gr suiker
– 1 groot glas rode wijn
– 1 teentje knoflook
– tijm en rozemarijn naar smaak
– 2 plakjes bladerdeeg
– 250 gr roomkaas
– 150 gr gerapte ibiazabal
– 100 gr gedroogde vijgen
– 4 vijgen
– 2 eieren
– Tijm
– Peper en zout

Bereidingswijze:
Begin met de rode uien compote. Snij de uien fijn met de keukenmachine en fruit in een pan met de suiker. Doe de specerijen erbij en blus af met de rode wijn. Dek af met bakpapier en laat de wijn volledig inkoken tot het een dikkere substantie wordt. Prik vervolgens de bladerdeegplakjes in met een vork, leg in een tapasbakje met de flappen over de rand en bak in een medium tapasbakje 15 minuten op 180 graden en laat de oven daarna aan. Snij ondertussen de gedroogde vijgen heel fijn (brunoise). Meng de eieren met de ricotta, idiazabal, gedroogde vijgen en de tijm, zout en peper. Verdeel de compote over het bladerdeeg en daarop het idiazabal mengsel. Snij de verse vijgen kruislings in en leg er twee in ieder bakje. Bak af in een voorverwarmde oven op 180 graden op ongeveer tien minuten.
Recept van restaurant Mercat

Restaurant Mercat AmsterdamMercat
In het karakteristieke Panama-gebouw vind je Mercat. Een Spaans getint restaurant met een levendige sfeer en een unieke ambiance op het grensvlak van traditioneel en modern. Zowel binnen in de bar als in het restaurant, als buiten op het grote terras kan je genieten van het beste wat de Spaanse keuken te bieden heeft: tapas, pinchos, tortillas en paella’s. Je kan je eigen feestmenu samenstellen! Wil je een avond lang genieten van goede rode wijn en Spaanse tapas? Keuze genoeg! Wil je echter genieten van een meergangen-menu? Dat kan natuurlijk ook. Een aanrader!

Mercat, Oostelijke handelskade 4 Amsterdam, 020 344 6424, www.mercat.nl

Summary
recipe image
Recipe Name
Spaanse keuken: Tartelette Idiazabal
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)