Veel mensen laten zich in de keuken afschrikken door ‘oervleesvervangers’ als tofu, tempeh en seitan. Dat is eigenlijk ontzettend zonde! Tofu is inmiddels redelijk ingeburgerd, maar seitan blijft nog ondergewaardeerd. Daarom heb ik mezelf voorgenomen om dit jaar vaker te gaan koken met seitan en jullie de mogelijkheden te laten zien en proeven. We beginnen met een simpele maar heerlijke roerbak met spelt seitan, bloemkool, walnoten, rozijnen en teriyaki!
Klein lesje seitan
Seitan is een geheel andere soort vleesvervanger dan tofu en tempeh. Het is niet gemaakt op basis van sojabonen, maar simpelweg op basis van tarwemeel en water. Door het deeg steeds uit te spoelen met een speciale techniek blijft het tarwe-eiwit over, oftewel de gluten. Deze glutenmassa wordt vervolgens gekookt in water of groentebouillon tot er een sponzige structuur ontstaat met een neutrale, hartige smaak. Bijzonder aan seitan is dat het een eiwitgehalte heeft van maar liefst 20-25%! Ideaal voor vegetariërs, veganisten én sporters dus.
Bertyn authentieke seitan
De bekendste maker van authentieke seitan in Nederland is Bertyn. Zij maken vegetarische, koolhydraatarme seitan die rijk is aan eiwitten/proteïnen en milieuvriendelijk wordt vervaardigd. Voor dit recept ging ik aan de slag met de Teriyaki Protein Tops (oftwel kleine blokjes) van Bertyn. Deze zijn gemaakt van spelt, 100% biologisch en op smaak gebracht met een klassieke Japanse teriyaki saus op basis van onder andere saké, hennepzaad en geroosterde sesamolie. Tot slot is bereiden super simpel, eigenlijk alleen een kwestie van opwarmen in de pan. Proberen waard toch?
Wat heb je nodig?
Voor 2 personen
1 pakje (200 gram) Bertyn Teriyaki Protein Tops
1/2 bloemkool, in kleine roosjes gesneden
200 gram wortel, in kleine blokjes gesneden
2 stengels bleekselderij, in reepjes gesneden
1 handje rozijnen, wellen in warm water
1 handje rauwe walnoten
2 theelepels Gula Java Safran (niet noodzakelijk, wél heel lekker!)
olie om in te bakken
evt. serveren met rijst
Hoe maak je deze spelt seitan met bloemkool?
1. Verwarm de oven voor op 200 graden en beleg een bakplaat met bakpapier.
2. Meng de bloemkoolroosjes in een kom met 1 eetlepel olie en spreid uit op de ene helft van de bakplaat. Meng de blokjes wortel ook met 1 eetlepel olie en spreid uit op de andere helft van de bakplaat.
3. Rooster de wortel en bloemkool in 20 minuten goudbruin en beetgaar.
4. Laat zodra de groenten klaar zijn de oven aan staan, verlaag de temperatuur naar 180 graden en rooster de walnoten in 10 minuten goudbruin en krokant.
5. Doe de geroosterde bloemkool terug in de kom, voeg de theelepels Gula Java Safran toe en meng tot de bloemkool mooi geel begint te kleuren. Laat even staan.
6. Zet een wok op het vuur, verhit een eetlepel olie en voeg de blokjes wortel en de Bertyn Teriyaki Protein Tops toe. Roerbak gedurende 5 minuten. Voeg de bleekselderij en de rozijnen toe en roerbak nog een paar minuutjes. Voeg als laatste de bloemkool toe, roerbak nog een minuutje mee en haal de pan dan van het vuur.
7. Verdeel over twee borden en strooi de walnoten erover heen. Serveer desgewenst met wat rijst!
Op zoek naar meer inspiratie met de Bertyn Teriyaki Protein Tops? Kijk hier voor extra recepten.
Seitan van Bertyn is te koop bij jouw lokale natuurwinkel en via de webshop van Amanvida.
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!






Tijdens mijn zwangerschap is naar boven gekomen dat ik een probleem heb met de glymische waarden in mijn bloed, maw, ik ben geen diabeet maar de piek in mijn bloedspiegel begint maar af te breken na ruim een uur. Vandaar mijn constant geworstel met de weegschaal. Dus ben ik me gaan verdiepen in trage suikers en ben uiteindelijk belandt bij de methode van Montignac. Kort samengevat : geen koolhydraten met vet combineren. Zo ben ik beetje bij beetje in de vegetarische keuken geland. Niet uit principe maar gewoon omdat ik het heb leren kennen en heel erg lekker vind. Seitan is mijn dagelijkse brood geworden. Geen koolhydraten en geen vet, enkel eiwit. Ideaal voor mij. Ik kan het met alles combineren : is het een vetmaaltijd, dan lekker in olijfolie bakken met gestoofde prei (heerlijk) of een koolhydraatmaaltijd, dan droog bakken in een tefalpan met een ratatouille, (even heerlijk). Ik heb het zelfs al klaargemaakt op precies dezelfde manier als je zou traditioneel stoofvlees, echt een aanrader, met pruimen en al. Ja, ik ben fan! Ik zal al je recepten uitproberen, hoe meer inspiratie, hoe beter!
Hi Caroline, wat leuk om je verhaal te lezen! Fijn dat Seitan voor jou zo’n uitkomst is 🙂
Net dit recept gemaakt, wat ontzettend lekker! Bedankt voor de inspiratie 🙂
Fijn om te horen Jess, dankjewel!