Print Friendly, PDF & Email

5/5 - (3 stemmen)
Iedere zondag deelt Karin Lambrechtse, professioneel danseres en diëtist in opleiding, een slim sportrecept met ons uit haar boek SPORTables, dat vol staat met sportsnacks waar je écht iets aan hebt. Deze week: Cornflakes Bietenrepen, de ultieme snack voor de duursporter! Benieuwd naar Karin’s eigen sportverhaal? Lees het hier.

Duursporters zijn de echte doorzetters
Urenlang onderweg om die ene fantastische prestatie neer te zetten. Of je nu (ultra)marathons loopt, ambities hebt om de Tour de France te fietsen, de vierdaagse wandelt of jezelf een paar keer per week het snot voor de ogen schaatst. Een duursporter vergt langdurig het uiterste van zijn lichaam en verlegt continue zijn grenzen. Kramp in de kuiten, verzuurde benen, maag/darm klachten, eindeloos afzien… Het hoort er allemaal bij. Net als een goed voedingsplan, want die man met de hamer… nee dankje! Wist je dat een getrainde marathonloper vier gram koolhydraten per minuut verbrandt? Dat staat gelijk aan twintig boterhammen per uur!

Bietensap, nitraat en sportprestaties
Bietensap in mijn energiereep? Dit dieprode sapje heeft een bewezen positief effect op de duurprestaties van de meeste atleten. Vandaar dat er heel wat flesjes rode bietensap-concentraat doorheen vliegen, vooral bij sporters die een uur of langer onderweg zijn, zoals wielrenners of marathonlopers. Bietensap is rijk aan nitraat. Dit wordt in het lichaam omgezet tot nitriet. Nitriet werd lang als een toxische stof beschouwd, maar verschillende onderzoeken wezen uit dat bij het eten (of drinken) van nitraatrijke groente, de risico’s voor de gezondheid verwaarloosbaar klein zijn. Nitraat wordt in je mond omgezet in nitriet, wat weer deels wordt omgezet in stikstofmonoxide (NO) in je maag. NO is een belangrijke signaalstof in je lijf die de werking van de spieren beïnvloedt. NO doet dit door de doorbloeding te stimuleren: de bloedvaten gaan verder open, waardoor de bloeddruk en hartslag omlaag gaan. Het stimuleert ook de calciumopname in de spieren, wat belangrijk is voor het goed kunnen aanspannen van de spieren. Het nitraat uit rode bietensap en andere nitraatrijke groente zoals spinazie, rucola en sla kan op die manier het zuurstofverbruik bij inspanning verlagen. Met andere woorden, om een bepaalde kracht voor langere tijd te leveren, is dan minder zuurstof nodig en dit is een voordeel voor sporters. Bietensap verlaagt dus je zuurstofgebruik en verhoogt je uithoudingsvermogen en prestaties. Vandaar dat ik in dit recept bietensap heb verwerkt! Meer weten? Check hier mijn bronnen.

De ultieme duursport anekdote
Ik moet dit verhaal met jullie delen: het ultieme duursportverhaal, mooier dan dit ga ik het niet meer meemaken! Het zit zo: momenteel ben ik betrokken bij een onderzoek dat uitgevoerd wordt door de HAN. We doen onderzoek naar de voedingsinname van marathonlopers. En dus fiets ik 40km mee met de marathonloper en registreer (film en noteer) ik alles wat hij/zij eet en drinkt. Dat was prima te doen. Ik genoot van de rust op de fiets, maar ook van het contact met de loper. Toen kreeg onze onderzoeksleider het lumineuze idee om de “60 van Texel” te gaan observeren. Aha, 60 km meefietsen dacht ik, oké, nouja, ach dat is ook nog wel te doen. Niet zeuren, gewoon een goede padding aantrekken en gaan. Maar, laat nou een beroemd (of berucht?) onderdeel van de 60 van Texel de 120 km ultraduurloop zijn. Juist… 120 km hardlopen (!). Toch maakte het me ook wel nieuwsgierig. Bovendien, wie A zegt, zegt B en dus prepareerde ik eind april mijn fiets en stopte o.a. 14 kilo aan eten in mijn fietstas. Voornamelijk de voeding voor loper Edwin, maar ook de nodige SPORTables voor mezelf. Vervolgens zat ik 12 uur en 43 minuten op de fiets mijn loper te monitoren. Jazeker, dat lees je goed! 12 uur en 43 minuten! Absurd. We begonnen ‘s nachts in het pikke donker en finishten in de namiddag. Nog nooit had ik zoiets meegemaakt. Diep diep diep respect voor deze sporters, want wat was het ontzettend bijzonder om dit mee te maken! Ik had het voor geen goud willen missen, maar… doe het nooit meer. Duursport. Dat dus.

RECEPT: Cornflakes Bietenrepen – duursport

Smaak: fris zoet met een aardse noot van de biet (hier moet je van houden!)
Wanneer eten: 1 tot 2 uur voor of tijdens het sporten
Goed voor: 4 repen of 8 bollen
Maaktijd: 10 minuten + 2 uur in de koelkast
Allergenen: noten & gluten
Veganistisch & Lactose vrij

Ingrediënten

  • 75 gram ongezoete cornflakes
  • 10 ongebrande, ongezouten amandelen
  • 30 gram gedroogde cranberries (gezoet met appelsap)
  • 30 gram gedroogde blauwe bessen
  • 50 ml bietensap (ongezoet)
  • 40 gram (spelt)bloem
  • paar druppels citroensap (maximaal een theelepel)
  • 2 eetlepels schenkstroop (of meer naar smaak J )
  • mespunt zout

Bereidingswijze
Maal de cornflakes en amandelen met de keukenmachine of staafmixer tot ze klein zijn. Voeg de cranberry’s en blauwe bessen toe en maal nogmaals tot je een plakkerige massa hebt. Voeg nu bietensap, bloem, citroensap, schenkstroop en zout toe en meng tot je een lekker stevige, kneedbare massa hebt. Gebruik de opstaande randen van een bakvorm om repen te vormen van ongeveer 2 cm dik of kneed er bollen van. Dek af en laat twee uur uitharden in de koelkast.

Variatie
Rol de bollen door wat geraspte kokos.

Tip
Het bietensap kun je ook vervangen door een flesje Beet It! (geconcentreerd sportbietendrank). Voeg dan wel 20 gram havermout toe en een extra eetlepel schenkstroop of honing.

Voedingswaarde
(per reep van ongeveer 50 gram)
KCAL 162 | KOOLHYDRATEN 34 GR | VET 1,7 GR | V.VET 0,15 GR | EIWIT 2,3 GR | VEZELS 1,5 GR | NATRIUM 77 MG

Next up: sportrijstrepen zoet & hartig

Ben jij ook een actieve sporter en vind je het een uitdaging om de juiste voeding te vinden? Heb jij deze sportsnack geprobeerd? Laat het ons weten in een reactie, of via Facebook, Instagram of Twitter. We horen jouw verhaal graag!

Summary
recipe image
Recipe Name
Ben jij een actieve sporter en op zoek naar goede sportvoeding? Hier vind je slimme sportsnacks die bewezen helpen, zoals deze Cornflakes Bietenrepen.
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)