Print Friendly, PDF & Email

Iedere zondag deelt Karin Lambrechtse, professioneel danseres en diëtist in opleiding, een slim sportrecept met ons uit haar boek SPORTables, dat vol staat met sportsnacks waar je écht iets aan hebt. Deze week: zoet zoute Pretzel Pinda Muffins! Een verrassende combinatie van zoet en zout, waarbij zout de sporter goed kan doen. Benieuwd naar Karin’s eigen sportverhaal? Lees het hier.

Het nut van zout
Salty sticks, wie kent ze niet. Stiekem zijn het zo’n beetje de sufste party snacks die er zijn, maar… toch zijn ze soms best lekker en verdwijnt er menig stokje in je mond. Waarom? De knisperende bite, maar vooral die zoutkorreltjes zijn lekker, vind je niet? Wanneer je gesport hebt kun je soms echt zin hebben in iets zouts. Voor sporters zijn zouten namelijk ontzettend belangrijk! We noemen ze ook wel de elektrolyten: natrium, kalium en chloride zijn voorbeelden. Deze stofjes vallen onder de micronutriënten en dus leveren ze geen energie. Toch kom je zonder deze stoffen niet ver. Ze zorgen er namelijk voor dat je bijvoorbeeld je spier kunt aanspannen en dat allerlei processen in je lichaam plaats kunnen vinden. Niet onbelangrijk dus!

Zout goed voor elk?!
De gemiddelde Nederlander krijgt te veel zout binnen, dit heb je wellicht eerder gehoord. Maar liefst 85% van de Nederlandse bevolking eet meer zout dan de maximaal aanbevolen 6 gram per dag. Aj. Minder zout dus! Maar hoe komt dat toch? Natuurlijk zijn we zelf verantwoordelijk voor dat snufje zout over ons vers gekookte eitje, maar het minderen van zout geldt ook voor de voedingsindustrie! Deze ‘jongens’ voegen zouten toe aan allerlei producten om de smaak te verbeteren én om ze langer houdbaar te maken. Is dat nou nodig? Nee, vaak niet én liever niet. Teveel zout is niet fijn voor je lichaam, het zorgt voor een hoge bloeddruk en verhoogde kans op allerlei gezondheidsklachten. Tenzij… je lekker fanatiek sport! 

Wie zweet, verliest zout
Wie een beetje fanatiek beweegt, die zweet! Met zweet verlies je naast vocht ook mineralen oftewel elektrolyten oftewel… juist: zouten! Dat proef je ook wanneer je zweet en er een druppel op je lip belandt. Zouten zoals natrium, kalium, chloride, maar ook een kleine hoeveelheid calcium verlaten via het zweet je lichaam. En daarom moet je deze weer aanvullen wanneer je veel hebt gezweet. Zorg dus voor een lage zout inname in je basis voeding. 5 gram zout per dag is zat! Je moet er misschien even aan wennen, maar na een tijdje mis je het niet meer. Ga je langer dan een uur sporten en verwacht je flink te zweten? Voeg dan een snufje “losalt” toe aan je sporthap of -drank. In onze SPORTables gebruiken we vaak Losalt. In dit product is een deel van het natrium in het zout vervangen door kalium. Ideaal voor de sporter! En zo voorkom je ook gelijk die te hoge natiurm inname.

Elektrolyten: natrium, kalium en chloride
Natrium en chloride zijn de elektrolyten die veel voorkomen in de vloeistof buiten de cellen in ons lichaam (extracellulaire vloeistof). De concentratie van kalium in de intracellulaire vloeistof (dus de vloeistof in de cellen) is daarentegen hoog. Dit verschil in concentratie van de verschillende elektrolyten stimuleren het transport van vloeistof met opgeloste voedingsstoffen en afvalstoffen tussen de verschillende weefsels. Dit heet osmose. Op die manier worden door osmose de voedingsstoffen én afvalstoffen tussen de cel en het extracellulaire milieu uitgewisseld. Tijdens het bewegen en sporten maken de elektrolyten onder andere een goed transport tussen het bloed en de actieve spiercel mogelijk en zorgen er zo voor dat jij je kunt blijven voortbewegen. Wel zo fijn! Natrium is daarnaast een mineraal dat essentieel is voor het regelen van de vochtbalans in je lichaam. Ook hebben spier- en zenuwcellen natrium nodig om goed te kunnen werken. Om al deze redenen worden elektrolyten dan ook vrijwel altijd toegevoegd aan sport- of hersteldranken.

Daarnaast heeft het nóg wat voordelen:

  • Het verbetert de smaak van de drank (tot een bepaalde hoeveelheid natuurlijk).
  • Het zorgt ervoor dat je dorst blijft houden, zodat het je stimuleert meer te drinken.
  • Natrium verhoogt de waterabsorptie in de darmen; het vocht wordt beter en sneller opgenomen als er natrium aanwezig is.

RECEPT: Pretzel Pinda Muffins
Smaak: sweet and salty
Wanneer eten: na het sporten
Goed voor: 6 muffins
Maaktijd: 10 minuten & 15 minuten oventijd
Allergenen: lactose, gluten, ei en pinda

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 120 ml magere melk
  • 70 gram havermeel (of vermalen havermout)
  • 60 gram whey eiwitpoeder (vanillesmaak, naturel of plantaardig)
  • 30 gram pretzels / zoute stokjes
  • 60 gram pindakaas
  • 20 gram pure chocolade van 80%

Bereidingswijze
Verwarm de oven op 175 °C. Klop de eieren samen met de melk, havermeel en whey poeder in een mengkom. Hak de pretzels/zoute stokjes in grove stukken en doe ze samen met de pindakaas bij het beslag. Hak de chocolade in kleine stukjes en voeg ook deze toe aan het beslag. Het kan behoorlijk plakkerig aanvoelen, maar dat is niet erg. Dit is afhankelijk van het type whey-poeder. Vet een muffinblik in met wat (kokos)olie of bakspray en verdeel het beslag over de vormpjes. Bak de muffins ongeveer 15 minuten. Ze mogen aan de binnenkant nog best een beetje plakkerig zijn, maar moeten aan de buitenkant lekker stevig aanvoelen. Lekker met een dot (soja)kwark! En reken maar dat je her en der die salty bite terug vindt in de muffins. Enjoy!

TIP
Afhankelijk van je whey eiwitpoeder kunnen de muffins wat zoet of juist minder zoet uitvallen. Is je muffin aan de zoete kant? Gebruik dan magere kwark met bessen als topping. Gebruik je een naturel whey-poeder? Dan kun je eventueel 10 gram zoetmiddel, zoals honing of ahornsiroop, aan het beslag toevoegen. De muffin zal dan meer smaak krijgen.

Voedingswaarde
PER MUFFIN (77 GRAM): KCAL 203 | VET 9,6 GR | V.VET 2,2 GR | KOOLHYDRATEN 14 GR | EIWIT 14 GR | VEZELS 2,6 GR | NATRIUM 124 MG

Next up: snelle meeneembroodjes

Ben jij ook een actieve sporter en vind je het een uitdaging om de juiste voeding te vinden? Heb jij deze sportsnack geprobeerd? Laat het ons weten in een reactie, of via Facebook, Instagram of Twitter. We horen jouw verhaal graag!

Summary
recipe image
Recipe Name
Sportsnack: zoet zoute Pretzel Pinda Muffins
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!