Print Friendly, PDF & Email

Iedere zondag deelt Karin Lambrechtse, professioneel danseres en diëtist in opleiding, een slim sportrecept met ons uit haar boek SPORTables, dat vol staat met sportsnacks waar je écht iets aan hebt. Deze week: haar eigen favoriete recept! Tropische bounty bars, de ultieme zomersnack met chocolade en kokos (en ook nog eens vol proteïne en écht goed voor na je workout). Vegan & glutenvrij! Benieuwd naar Karin’s eigen sportverhaal? Lees het hier.

Tropisch weer = tropisch herstellen!
Met het zomerse weer van de afgelopen maand (oke, deze week een beetje minder) wordt er heel wat ‘afgesport’ in Nederland. Ik heb in maanden niet zoveel hardlopers, bootcampers, wandelaars, fietsers en andere fanatiekelingen voorbij zien komen (of ingehaald ;)) op de veluwe . Iedereen was aan het genieten op zijn/haar manier. Heerlijk! Wat ik altijd fijn vind aan sporten bij hogere temperaturen is dat je lijf veel soepeler voelt. Herkenbaar? Nu ben ik als danseres al best heel flexibel, maar alles gaat bij een graad of 25 – 30 toch nét even makkelijker. Wel zweet je als een otter en veroorzaakt de temperatuur + workout intensiviteit standaard de tomato-look. Bij mij althans. Maar ach, lekker toch? Dan heb je ‘wat’ gedaan zullen we maar zeggen. Na het sporten is het, zeker met deze temperaturen, ontzettend belangrijk om goed te blijven drinken en je vocht goed aan te vullen. Daarnaast: al voel je je misschien heel flexibel, je hebt je spieren wel degelijk gebruikt en ook die willen herstellen, gevoed worden en hun ‘formaat’ behouden. Daarvoor is de inname van eiwitten na inspanning, het liefst binnen 30 minuten, want dan is de doorbloeding nog optimaal, essentieel.

Traktatie voor na het sporten (of zomaar)
Als fervent DIY sportrecepten maakster (veel leuker, lekkerder, gezonder & voeding als een maatpak!) maak ik graag van bestaande commerciële repen een gezondere variant. Recepten met ingrediënten die je gewoon in de supermarkt om de hoek kunt kopen. Deze tropische bounty bars zijn niet alleen de perfecte post workout snack, maar ook een welkome variant op bijvoorbeeld de standaard shakes en smoothies of dure proteïne repen uit de schappen! Je maakt ze in een handomdraai, zet ze ijs-koel weg (koelkast of vriezer) en bij thuiskomst na het sporten: OMMMG, lekker! Een glas water met een verfrissende tropische bounty reep! En zoals gezegd: deze bar kan en mag je ook gewoon maken en eten als je niet gesport hebt! De bar bevat weinig koolhydraten, gezonde vetten en lekker veel eiwitten, dus ook voor een kind in de groei een heerlijke traktatie!

Chocolate is the answer, no matter what the question is…
Na pindakaas is mijn tweede verslaving op het gebied van eten toch echt chocolade. Was het vroeger wit, nu maak je mij dol gelukkig met een stukje pure chocola. Het liefst fair trade uit een bijzondere hoek van de wereld met de authentieke smaak van cacao uit die regio. Voor dit recept gebruikte ik vegan chocolade met kardemom en limoen. Niet per sé omdat ik een vegan variant wilde maken met een hip smaakje, maar deze reep had ik toevallig laatst gekocht, so why not use it?! Het lijkt me een lekkere combinatie met de kokos, maar een gewone pure chocolade gebruiken kan nét zo goed en zo is ook het originele recept, daarom staat deze bij de ingrediënten. Heb je een andere variant in huis, of houd je van melk of wit: doen!

RECEPT: Tropische bounty bars

Smaak: als een bounty, maar dan minder kokos, meer papaya en minder zoet.
Wanneer eten: na het sporten
Goed voor: c.a. 6 bars
Maaktijd: 10 minuten (+ 30 minuten in de vriezer) + 10 minuten choco-dippen
Allergenen: geen 🙂

Ingrediënten

  • 100 gram gedroogde papaja
  • 30 gram boekweitmeel
  • 50 gram eiwit poeder, vanille of naturel (2 scoops) > TIP: In mijn vorige blog kon je lezen hoe je zelf eiwit poeder kunt maken. Dit poeder kun je voor dit recept perfect gebruiken!
  • 60 gram gemalen kokos
  • 60 ml amandel melk
  • 150 gram pure chocolade

Bereidingswijze
Doe de papaja en de amandelmelk in een keukenmachine en mix het goed door elkaar tot er een papaja pasta ontstaat. Stukjes papaja zichtbaar? Niet erg, dat is juist lekker straks. Voeg het boekweitmeel, eiwitpoeder en de gemalen kokos toe en laat nog even flink draaien tot je een samenhangend, stevig en kneedbaar mengsel hebt. Druk het mengsel in een siliconenmal met reepvormen of vorm er met de hand repen van. Laat ze ongeveer 30 minuten opstijven in de vriezer. Na 20 minuten, als de repen al goed stevig zijn geworden, kun je de chocolade au bainmarie laten smelten. Doop de repen in de gesmolten chocolade en leg ze dan op een stuk bakpapier (of leg ze op een vel bakpapier en schenk de chocolade erover zoals ik dit keer deed). Zet de repen in de koelkast of afgedekt in de vriezer voor optimaal koele, stevige en verfrissende bars na het sporten.

Tip
Maak naast bars ook eens kleine bonbon bites! Hiervoor kun je siliconen ijsklont vormpjes gebruiken of bonbon mallen.

Voedingswaarde
Per bar: KCAL 145 | VET 8 GR | V.VET 5 GR | KOOLHYDRATEN 10 GR | EIWIT 12 GR | VEZELS 4 GR

Enjoy! En laat die zomer maar (weer) losbarsten.

Next up: hasta la pasta partymuffins!

Ben jij ook een actieve sporter en vind je het een uitdaging om de juiste voeding te vinden? Heb jij deze sportsnack geprobeerd? Laat het ons weten in een reactie, of via Facebook, Instagram of Twitter. We horen jouw verhaal graag! 

Summary
recipe image
Recipe Name
Sportsnack: Tropische bounty bars met chocolade voor sporters
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!