Print Friendly, PDF & Email

Deze stamppot uit de oven is misschien net een tikje anders dan je gewend bent. De spruitjes en oesterzwammen geven het een stevige en winterse bite. Leuk is dat het in de oven moet: de stamppot krijgt een krokant laagje van beschuit en oude kaas. Heel lekker! Onze favoriete kookexpert Eke Mariën van Koken met Kennis deelt met ons zijn recept.

Ingrediënten
Voor 4 personen
1 kg kruimige aardappels, geschild en in gelijke stukken
500 g spruitjes, schoongemaakt, grote gehalveerd
200 g oesterzwammen, in reepjes
100 g boter
300 ml volle melk
nootmuskaat
3 beschuiten
200 g geraspte oude boerenkaas

Bereidingswijze

  1. Kook voor de spruitjesstamppot de aardappels in ± 20 minuten gaar in weinig water met een beetje zout. Houd de deksel op de pan tijdens het koken.
  2. Kook intussen de spruitjes 6-8 minuten in ruim kokend water met zout tot ze beetgaar zijn, grote spruiten hebben iets meer tijd nodig. Verhit 1 el boter in een koekenpan, bak de oesterzwam op hoog vuur in 4-5 minuten gaar en bestrooi met wat zout.
  3. Verwarm de oven voor op 200°C.
  4. Verhit in een steelpan de melk en 50 g boter tot de melk kookt. Giet de aardappels af en doe ze terug in de hete pan. Stamp de aardappels fijn en roer de hete melk en boter erdoor. Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Spatel de oesterzwam en de spruiten door de aardappelpuree.
  5. Doe de stamppot over in een ingevette ovenschaal van ± 2 liter inhoud. Verkruimel de beschuiten over de stamppot, verdeel de rest van de boter in kleine stukjes erover en bestrooi met de kaas. Bak de puree nog 15 minuten in de oven tot er een mooie goudbruine korst op zit.
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. Laat ook weten wat je ervan vond. We zijn benieuwd!
 
Summary
Stamppot uit de oven met spruitjes, oesterzwammen en oude kaas
Article Name
Stamppot uit de oven met spruitjes, oesterzwammen en oude kaas
Description
Deze stamppot uit de oven is misschien net een tikje anders dan je gewend bent. De spruitjes en oesterzwammen geven het een stevige en winterse bite. Leuk is dat het in de oven moet: de stamppot krijgt een krokant laagje van beschuit en oude kaas.
Author